НОВИНИ

Естебан Окон грабна дебютната си победа след лудо състезание на Хунгароринг

Борил Гочев
от Борил Гочев
20:20, 01.08.2021
Чете се за: 02:55 мин.
Спорт
естебан окон грабна дебютната победа лудо състезание хунгароринг
Слушай новината

Французинът Естебан Окон спечели първата си победа във Формула 1, след като финишира първи в състезанието за Голямата награда на Унгария на пистата "Хунгароринг" край Будапеща.

Пилотът на "Алпин" изпревари Себастиан Фетел от тима на Астън Мартин и Люис Хамилтън от Мерцедес, който допусна фрапираща грешка в началото на надпреварата.

На старта седемкратният световен шампион поведе колоната на все още мокрото трасе, но неговия съотборник Валтери Ботас допусна грешка и предизвика масов инцидент, заради който бяха развети и червените флагове.

Докато пилотите очакваха рестарта, пистата изсъхна, като в повторната загряваща обиколка всички влязоха в боксовете и поставиха гуми за сухо.

Единствен Хамилтън остана на пистата и това доведе до една меко-казано куриозна ситуация. Британецът бе единствения на стартовата решетка, за когото светнаха светофарите за старт, а всички останали очакваха на изхода от боксовете.

В края на обиколката Люис спря в бокса и се върна последен. Пилотът на Мерцедес все пак успя да минимизира щетите, като успя да стигне до 3-то място на финала.

Неговият основен конкурент за световната титла Макс Верстапен пък имаше много тежък ден. При инцидента в началото болидът на нидерландеца бе сериозно увреден, като той загуби сериозна част от скоростта си за остатъка от надпреварата. В крайна сметка Макс завърши 10-и.

Страхотно каране демонстрира Фернандо Алонсо, който дълго време успя да задържи зад себе си бившия си съотборник Хамилтън и по този начин помогна за победата на своя съотборник Окон, тъй като Люис се бе устремил към победата.

Така, Хамилтън излезе начело в генералното класиране с актив от 192 точки. Верстапен е втори със 186 пункта, а трети е Ландо Норис със 113.

При конструкторите Мерцедес също поеха лидерството 300 точки, докато Ред Бул са с 290. Трети са Макларън със 163.

Сега във Формула 1 предстои лятната пауза, като следващото състезание е на пистата "Спа-Франкрошамп" на 29 август.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задочни спорове: Политически сблъсък на тема "Кабинет"
Задочни спорове: Политически сблъсък на тема "Кабинет"
България U19 завърши с успех над САЩ U21 в съвместните тренировки в Лос Анджелис
България U19 завърши с успех над САЩ U21 в съвместните тренировки в Лос Анджелис