НОВИНИ

Евакуираните заради свлачището във Ветово се върнаха по домовете си

евакуираните заради свлачището ветово върнаха домовете
bnt avatar logo
от БНТ
14:42, 16.01.2022
Чете се за: 01:30 мин.
Регионални
Слушай новината

Двете семейства, евакуирани заради пропадането на земни маси във Ветово, Русенска област, се върнаха в домовете си. Според специалистите няма опасност за хората.

Свлачището във Ветово се активира в началото на годината, блокира две улици и откъсна 4 къщи. Тогава част от хората се евакуираха при роднини, а други, които нямаше къде да отидат, с притеснения гледаха как дупката пред къщите им расте с часове.

Две седмици по-късно вече е изградена подпорна стена, разчистени са и всички земни маси. След като наново бъдат положени ВиК тръбите, ще се направи и насип с чакъл.

Работи се и по изграждането на предпазен бордюр, който да попречи на водите от улицата и от водосточните тръби от покривите да влязат в зоната на свлачището.

В резултат от свличането на земните маси обаче е образувана каверна под бетонната настилка на уличното платно.

Нарушеният участък е около 15 - 20 метра, като от двете му страни и над свлачищното засичане са образувани пукнатини, оформящи потенциални зони за допълнително свличане и разширяване на деформацията.

Геоложкото проучване е показало, че причината за свлачището са постепенни и продължителни течове на битовата канализация в горния участък от улицата. Неравномерните слягания и пропадания в земната основа и разместването на тръбите са довели до аварията.

За цялостното възстановяване и укрепване на терена ще се търсят средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Текст: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАП: До 31 януари може да се променя вида на осигуряването
НАП: До 31 януари може да се променя вида на осигуряването
Новак Джокович напусна Австралия
Новак Джокович напусна Австралия