НОВИНИ

Евертън е заплашен от отнемане на точки

Евертън
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:15, 09.03.2022
Чете се за: 03:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Евертън е изправен пред отнемане на точки от актива, ако се потвърди нарушението на новия правилник за печалба и устойчивост на Висшата лига, съобщи The Daily Mail.

Според британското издание, „карамелите“ регистрирали загуби от над 260 млн. паунда между 2017-2020, което ще наруши правилника на Висшата лига, който гласи, че даден клуб може да загуби максимум 105 млн. паунда в продължение на три години. Счита се, че отчетите за 2020/21 ще покажат, че клубът е загубил над 100 млн. паунда.

Според информациите мърсисайдци ще публикуват своите отчети за сезон 2020/21 през декември, но публикуването на данните е било отложено със седмица в опит на търсене на яснота от Висшата лига относно това колко от загубите им могат да бъдат компенсирани поради пандемията от коронавирус.

Финансовата ситуация на Евертън е допълнително влошена от факта, че главният спонсор Алишер Усманов, който е руснак, бе принуден да прекрати взаимоотношенията си с клуба поради руската инвазия в Украйна. Санкцията може да струва на „карамелите“ общо 300 млн. паунда в рамките на следващите 20 години.

Висшата лига постави краен срок до по-късно този месец за всички клубове да предадат отчетите си до днешна дата, както и прогнозите си за остатъка от сезона. Всеки клуб в нарушение на правилника ще бъде наказан в края на кампанията. Това може да означава или глоба, или отнемане на точков актив. Правилата за харчене във Висшата лига бяха изменени в резултат от коронавирусната пандемия, като тригодишният период бе удължен на четири. Двата сезона, засегнати от вируса, когато феновете не можеха да посещават мачове, ще бъдат събрани, за да образуват средно, но Евертън все още рискува да наруши правилата и вероятно ще се наложи да преговаря с Премиършип за решение.

Клубът от Мърсисайд похарчи 450 млн. паунда за играчи в последните шест сезона, но харчовете им намаляха за миналата година. Евертън закупи четирима футболисти със свободни трансфери миналото лято и подписа с Демарай Грей от Байер Леверкузен за 1.7 млн. паунда.

През януарския трансферен прозорец, „карамелите“ похарчиха 34 млн. паунда за петима играчи, включително 21 млн. паунда за Витали Миколенко от Динамо Киев и 13 млн. паунда за Нейтан Патерсън от Рейнджърс.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реконструират 20 пункта за мониторинг на подземните води у нас
Реконструират 20 пункта за мониторинг на подземните води у нас
Почина бившият играч на Левски Джъстис Кристофър
Почина бившият играч на Левски Джъстис Кристофър