НОВИНИ

Еврокомисарят по разширяването е на посещение у нас

еврокомисарят разширяването посещение нас
Снимка: БГНЕС/ Архив
bnt avatar logo
от БНТ
08:49, 21.05.2021
Чете се за: 01:27 мин.
Политика
Слушай новината

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи е на посещение у нас. В този час двамата с португалския външен министър Аугущо Сантош Силва, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС, се срещат с министъра на външните работи Светлан Стоев.

Вархеи и Силва ще разговарят също с президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев. Според скопски медии се очаква двамата да предложат компромис, който да направи възможно започването на преговори на Република Северна Македония с ЕС.

България отказа да подкрепи преговорната рамка на Скопие в края на миналата година заради неизпълнение на Договора за добросъседство от 2017 г.

София настоява Република Северна Македония да даде гаранции, които да бъдат вписани в преговорната рамка, че ще изпълнява договора: ще признава историческите факти, ще спре с езика на омразата, ще коригира учебниците по история.

Служебният кабинет вече заяви, че нито има желанието, нито правомощията да промени официалната ни позиция.

Следобед Вархеи и Силва ще бъдат в Скопие за срещи с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски и министър-председателя Зоран Заев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев е четвъртфиналист във Флорида
Адриан Андреев е четвъртфиналист във Флорида
Волейболистките ни научиха съперничките си за Евро 2021
Волейболистките ни научиха съперничките си за Евро 2021