НОВИНИ

Евролидерите одобриха нови санкции срещу Русия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
01:04, 25.02.2022
Чете се за: 01:47 мин.
По света
евролидерите одобриха санкции русия
Слушай новината

Европейските лидери одобриха тази вечер нови санкции срещу Москва заради войната с Украйна. Санкциите ще обхващат финансовия сектор, енергетиката и транспорта, стоките с двойна употреба, както и визовата политика.

Евролидерите възложиха на Европейската комисия да подготви и санкции срещу Беларус, както и мерки за извънредни ситуации, включително в областта на енергетиката.

Сред санкциите няма да бъде изключването на Русия от междубанковата система за транзакции SWIFT, за което настояваха някои държави, но други като Германия и Италия бяха против.

Санкциите на ЕС трябва да бъдат одобрени юридически от министрите на външните работи. Очаква се това да стане утре след обед, след това те могат да влязат в сила.

Брюксел остро осъди атаката срещу Украйна

Европейските лидери осъдиха военната агресия на Русия срещу Украйна. Те призоваха Москва незабавно да прекрати военните си действия, да изтегли силите и военната си техника от цялата територия на Украйна и да зачита териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна в рамките на нейните международно признати граници.

Те призоваха Русия и подкрепяните от Русия въоръжени формирования да позволят безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп и помощ на всички нуждаещи се лица.

Евролидерите осъдиха участието на Беларус в агресия срещу Украйна и призоваха Минск да се въздържа от подобни действия и да спазва международните си задължения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандали заради парите за енергетика на среднощното заседание в НС
Скандали заради парите за енергетика на среднощното заседание в НС
Арсенал се доближи на точка от топ 4 след късен обрат срещу Уулвърхямптън
Арсенал се доближи на точка от топ 4 след късен обрат срещу Уулвърхямптън