НОВИНИ

Европейската комисия обсъжда съвместни покупки и ограничаване цените на газа

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:36, 18.10.2022
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Съвместно закупуване на газ и механизми за ограничаване на цените му. Това са новите мерки, които Европейската комисия предлага за справяне с енергийната криза. Еврокомисията предлага също 40 милиарда от кохезионните фондове да се пренасочат за подпомагане на домакинствата и бизнеса.

Към днешна дата европейските газови хранилища са запълнени на 92%, а пред септември ЕС като цяло е успял да пести 15% газ. Въпреки това според Брюксел ЕС трябва да мисли и за следващата година и да се организира съвместно закупуване на газ.

"Даваме възможност на енергийните компании да създадат "консорциум за закупуване на газ", за да купуват газ заедно. Включваме задължителен компонент. Търсенето да бъде задължително обединено за поне 15% от обемите, необходими за запълване на газовите хранилища", каза Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия.

Очаква се съвместното закупуване на газ да помогне на по-малките държави членки и на компаниите, които са в по-неблагоприятно положение като купувачи, да получат достъп до обеми газ при по-добри условия. Страните от Западните Балкани също могат да бъдат включени в общите покупки. ЕК предлага и по-голяма намеса в определянето на пазарните цени на газа чрез динамичен механизъм за корекция на цените на основата европейска газова борса.

"Ще създадем допълнителен механизъм за търговията с втечнен газ, а дотогава ще въведем механизъм за ограничаване на прекомерните цени на газа, когато това е необходимо", заяви Урсула фон дер Лайен.

Европейската комисия предлага и правила за солидарност между държавите, които са засегнати от затруднения с доставките на газ. Това означава, че всяка страна членка на ЕС, изпаднала в извънредна ситуация, ще получи газ от други в замяна на справедлива компенсация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов спор около изграждането на детската болница - частна ли да бъде или държавна?
Нов спор около изграждането на детската болница - частна ли да бъде или държавна?
Националите по футбол до 16 години с тежка загуба от Сърбия в контролна среща
Националите по футбол до 16 години с тежка загуба от Сърбия в контролна среща