НОВИНИ

Все повече жени заболяват от рак на гърдата в световен мащаб

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:40, 18.10.2022
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Световната здравна организация обяви рака на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване сред населението на планетата. Статистика сочи още, че през последните 40 години броят на новооткритите случаи с рак на гърдата в страната нараства непрекъснато. България не е изключение от тази тенденция.

Днес в небето на София бяха пуснати балони в памет на жените, загубили в битката с рака на гърдата. 1200 балона във въздуха - за всяка жена, която в последната година е погледнала рака в очите и е загубила в разговора с него. Не го наричат битка, наричат го път. По него вече 20 години върви Вера.

"Аз съм диагностицирана с рак на гърдата и през всичките тези 20 години съм се лекувала непрекъснато. 20 години никак не са малко за човек, който е чул "рак" и не считам, че утре е краят", казва тя.

Статистиката показва, че миналата година на всеки 100 000 души от населението 36 жени са починали с диагноза "рак на гърдата". Но тази статистика не може и не бива да се гледа само от тъмната страна. Когато е открито навреме, лечението е успешно при повече от 92% от случаите.

"Проблемът в цял свят се увеличава. Все повече заболяват. От друга страна това, което е хубавото - все по-малко жени загиват. Тези жени живеят живота си, без да имат допълнителни усложнения. Балоните ще стават все по-малко", казва д-р Младен Младенов, мамолог в Първа САГБАЛ "Света София".

И кметът на столицата участва в кампанията.

"Открит навреме, ракът на млечната жлеза е лечим. Аз самата съм ярък пример за това. Не се притеснявам, никога не съм се притеснявала, напротив - чувствам за свой дълг да призова всички жени да се преглеждат", каза Йорданка Фандъкова.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Все повече жени го правят. Но все пак според мамолози на вратата на здравеопазването тиктака един проблем от години. В списъка с профилактичните прегледи не са включени такива за жените до 49 години.

"Тези, които са до 49, са оставени на самоконтрол и доста често има вариант да бъде изпуснат началният етап на заболяването", казва д-р Младен Младенов.

Да се стигне до преглед въпреки това има начин, макар и административно да е по-сложен. Такива прегледи правят безплатно и от фондацията "Една от 8". Вера е част от екипа на организацията. И макар самата тя да върви по пътя на лечението, намира сили да консултира жените с тази диагноза. отказва да вземе болничен Знае, че би било по-лесно за нея, но знае и друго.

1200 розови балона полетяха в памет на жените, починали от рак на гърдата (Снимки)

"Знам колко е важно за една жена, която е чула диагнозата, да дойде и да види себеподобна, която е вървяла по този път и продължава да върви - да вижда, че е на работното си място", коментира Вера.

Вера е видимата вяра, че всичко ще бъде наред. И че с всяка следваща година балоните в небето ще са по-малко.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров загуби на старта в Стокхолм след драматичен тайбрек
Григор Димитров загуби на старта в Стокхолм след драматичен тайбрек
България с минимум три бронза от Европейското по бокс за жени в Черна гора
България с минимум три бронза от Европейското по бокс за жени в Черна гора