НОВИНИ

Нови руски удари в Украйна, поразени са енергийни съоръжения и гражданска инфраструктура

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:28, 18.10.2022
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

24 часа след като дронове камикадзе удариха Киев, руските сили атакуваха енергийни съоръжения в Украйна. Ракетните удари оставиха част от столицата и други градове без ток и вода. При атаките са загинали най-малко четирима души. Украинският президент съобщи, че за една седмица 30% от електроцентралите в Украйна са били разрушени.

В 237-мия ден от войната бойните действия се водят отвъд очертанията на фронтовата линия. Атакувани бяха различни райони на Украйна. За жителите на Николаев денят започна със сирени и със спасителна операция. Централната част на южния украински град беше атакувана с ракети С-300.

Поразен е Цветният пазар и жилищна сграда. Под руините спасители извадиха тялото на мъж. Съседи твърдят, че по време на атаката той бил в мазето, надявайки се, че там ще бъде по-безопасно.

Украинската прокуратура съобщи, че най-малко трима души са били убити при нападението срещу Киев. Взривовете били в северната част на столицата. Атакувана била топлоелектрическа централа. Кметът на Киев призова да се пести електроенергията и хората да се запасят с питейна вода.

"Целта е ясна: да бъде унищожена цялата инфраструктура на Украйна. Да направят така, че хората да умират от студ зимата. Да нямат ток. Руснаците искат да предизвикат хуманитарна катастрофа", заяви Виталий Кличко, кмет на Киев.

Без ток и вода остана и северният град Житомир. Руски ракети поразиха електрическо съоръжение.

"В 8.40 часа врагът удари енергийната инфраструктура на Житомирския район. Електричеството в 11 населени места беше временно прекъснато. За щастие няма жертви", каза Виталий Бунечко, ръководител на областната администрация на Житомир.

Електроснабдяването и водоснабдяването бяха прекъснати в централния град Днипро, където е било унищожено голямо енергийно съоръжение. Местните власти съобщиха, че градът остава без улично осветление. Ракетен обстрел имаше и в североизточния град Харков.

Москва потвърди, че нанася удари по енергийни обекти на Украйна. Но отрече, че атакува цивилни цели и че използва ирански дронове при нападенията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все повече жени заболяват от рак на гърдата в световен мащаб
Все повече жени заболяват от рак на гърдата в световен мащаб
Нова престъпна схема: Крупни суми са източени от фирмени сметки
Нова престъпна схема: Крупни суми са източени от фирмени сметки