НОВИНИ

Европейските лидери с първа среща на върха след евровота

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:23, 27.06.2024
Чете се за: 04:32 мин.
По света
Слушай новината

Първа среща на върха на европейските лидери след евровота. България поставя въпроса за изявленията на новото правителство в Скопие, че няма да промени конституцията си, за да впише в нея и българите.

Европейските лидери заседават днес и утре, за да решат кой ще заеме важните постове в евроинституциите. Очакванията Урсула фон дер Лайен да повтори мандата си като председател на Европейската комисия, португалецът Антониу Коща да поеме Европейския съвет, а естонката Кая Калас да стане дипломат номер едно на Европа.

Има ли пълна подкрепа за позициите и какво мисли България?

Двустранните отношения между България и Република Северна Македония не са част от темите от срещата на върха, но служебният премиер Димитър Главчев поставя въпроса заради зачестилите сигнали от новото правителство в Скопие, че няма намерение да променя конституцията - условие за започване на преговорите за членство. Главчев очаква от евролидерите да препотвърдят заключенията, които вече бяха приети миналата година.

“Напоследък виждаме изявления, хайде от партийни лидери добре, но от правителствени ръководители в РСМ, че няма да се правят промени в конституцията. Ще запозная колегите в Европейския съвет какви са настроенията и да си припомним какво е било прието по този повод”, каза Димитър Главчев - служебен министър-председател.

България няма забележки към кандидатите за топ позициите в европейските институции. За разлика от Унгария и Италия, които остро критикуват разпределението на позициите между три политически семейства - ЕНП, социалистите и либералите. Европейските лидери ще се опитат да успокоят италианския премиер Джорджа Мелони, която смята, че разпределянето на позиции без да се вземе под внимание мнението на Италия е грешка. Виктор Орбан я подкрепя.

"Има споразумение за постовете, което мога да определя като срамно. Споразумението беше направено на партийна основа от трите партии - Европейската народна партия, социалистите и либералите. Това е обида за европейските избиратели, мнозинството от които гласуваха за десницата. Европейските избиратели са измамени. Не можем да подкрепим това. Не можем да подкрепим председателя на Комисията, защото върховенството на закона, което е важна европейска ценност, се използва на партийна и политическа основа срещу Унгария", заяви Виктор Обран - министър-председател на Унгария.

Специален гост на срещата на върха в Брюксел днес беше Володимир Зеленски. Украинският президент подписа споразумение за сигурност с ЕС, което гарантира дълготрайната европейска военна помощ за Киев. Зеленски благодари на колегите си и за началото на преговорите за членство с Украйна, но и заяви, че натискът над Русия не е достатъчен. Той призова за отнемане на цялото руско имущество, запорирано в Европа.

"Ще обсъдим с лидерите точно тези следващи стъпки, най-спешните - противовъздушна отбрана - това на първо място, всички военни пакети с помощи от партньорите, които сме договорили и приели, но имаме нужда от тях веднага на бойното поле. Благодарни сме за решението за замразените руски активи, които можем да използваме и да се възползваме от тези 50 милиарда долара", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Очаква се европейските лидери да обсъждат и друг важен въпрос - как ще изглежда ЕС през следващите пет години и какви реформи са необходими.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Апостолова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналистът от БНТ Николай Кръстев получи почетен знак на министъра на отбраната
Журналистът от БНТ Николай Кръстев получи почетен знак на министъра на отбраната
Преди срещата на върха на НАТО: Радев отказа, Главчев отива
Преди срещата на върха на НАТО: Радев отказа, Главчев отива