НОВИНИ

Преди срещата на върха на НАТО: Радев отказа, Главчев отива

То не остана кой, допълни служебният премиер

bnt avatar logo
от БНТ
21:07, 27.06.2024
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Държавният глава Румен Радев не прие предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

"Има позиция, която позиция е изработена в МС, приета от МС и едва след това като е приета, е сведена към мен", каза Румен Радев - президент на Република България.

По-късно в съобщение от Президентството допълниха, че:

"Държавният глава винаги е настоявал и работил за модернизацията на Въоръжените сили, повишаването на отбранителният ни капацитет, и за засилване на приноса на България в укрепването на източния фланг на НАТО. Както и че от първия ден на войната в Украйна държавният глава остро е осъждал руската агресия. Но Румен Радев не приема някои положения от приетите от кабинета позиции, които се отнасят до ангажименти на страната ни относно войната в Украйна, което е и причината Радев да откаже да води българската делегация".

От Министерството на отбраната коментираха, че в българската позиция няма накърняване на националния интерес и заплаха за националната ни сигурност.

"В контекста Украйна, който е елемент на официалната позиция искам да уточня, че подкрепата, която страната оказва в последните години след началото на войната е изцяло в съответствие с решението на НС и в този смисъл и контекст тя е непоколебима, непоклатима и ще продължи до тогава, до когато е необходимо", заяви Радостин Илиев, зам.-министър на отбраната.

Така българската делегация на срещата на върха на НАТО ще бъде водена от служебния премиер. От Брюксел Димитър Главчев заяви, че не разбира какво е смутило президента предвид рутинната позиция.

- Вие ли ще водите делегацията?

- "То не остана кой", заяви Главчев.

"Какви са причините да се притесни президентът Радев нямам понятие, това наистина трябва да го питате. Що се отнася до позицията тя е абсолютно съобразена с всички решения на народното събрание и ви гарантирам че няма да излезем от решенията на народното събрание", добави Главчев.

Коментар направи и председателят на ДПС Делян Пеевски, упреквайки президентът, че последователно и демонстративно се опитва да отклони България от нейните ангажименти и да я дестабилизира, прокарвайки руското влияние и пропаганда в този критичен за сигурността на Европа и света момент.

Автори: Десислава Апостолова, Вера Александрова и Виктор Борисов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейските лидери с първа среща на върха след евровота
Европейските лидери с първа среща на върха след евровота
Спортни новини 27.06.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 27.06.2024 г., 20:50 ч.