НОВИНИ

Окончателно: Нови избори в Габровница

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Светлин Балкански
22:16, 27.06.2024
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Върховният административен съд отмени решението на Общинската избирателна комисия - Монтана, с което бе потвърден изборът на кмет на селото Рангел Иванов.

Иванов бе избран на проведените редовни местни избори през октомври 2023 година, но заради купища нарушения по време на изборния ден и след това при броенето на бюлетините, един от опонентите му - Ваня Методиева, заведе дело за касиране на вота. Екипът на БНТ отново направи опит да потърси страните в спора.

След като на два пъти Върховният административен съд отмени решенията на Административния съд в Монтана, с които се признаваше решението на ОИК Монтана за избор на Рангел Иванов за кмет на село Габровница, вчера върховната инстанция публикува своето решение, с което касира изборите.

"С решение от вчера ВАС отмени решението на ОИК Монтана за избор на кмет на кметство, от тук натам предстой следното - ОИК незабавно трябва да уведоми ЦИК, която има 14-дневен срок да уведоми президента на Републиката, при него също срокът е 14-дневен за назначаване съответно на указ за нов избор на кмет на кметство", каза инж. Мариус Конов, секретар Община Монтана.

В своите мотиви Върховният административен съд касира изборите в село Габровница, заради съществени нарушения в изборния процес, които водят до невъзможност да се установи действителната воля на избирателите.

"Няма какво да коментирам, не, без изявление и коментар, няма какво да коментирам. Аз кмет ще станем, нема да не станем, ама вие само давате гласност на негативизъм. Не обичам такива работи", заяви Рангел Петров, бивш кмет на село Габровница.

"Много трудно беше да се преборим, но сме доволни от решението на ВАС. Вас за пореден път показа на АС Монтана, че е имало нарушения, които не бяха открити при три дела в Монтана", заяви Ваня Методиева, кандидат за кмет на с. Габровница.

Решението на ВАС идва в много труден момент. И двете лица, които са наети на работа в кметство Габровница и могат временно да изпълняват длъжността "кмет" са в болничен със сериозно влошено здравословно състояние, което поставя община Монтана в много трудна ситуация - кой да поеме временно поста кмет на селото, докато се проведат новите предсрочни избори, които тепърва започват да се организират. Решението на съда е окончателно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар избухна в склад за авточасти край село Труд
Пожар избухна в склад за авточасти край село Труд
Какво е военна техника "с отпаднала необходимост"?
Какво е военна техника "с отпаднала необходимост"?