НОВИНИ

Ограничаването на надценката върху цената на хляба няма да заработи до 1 юли

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:56, 27.06.2024
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

България няма да получи изцяло второто плащане от близо 1,2 млрд. лева по Плана за възстановяване и устойчивост, защото не е изпълнила поетите ангажименти в сферата на съдебната реформа и енергетиката. Това обяви служебният финансов министър Людмила Петкова.

По думите ѝ има изоставане и при изпълняване на плана за събиране на ДДС, като за тази цел данъчните и митниците са повишили контрола си. Все пак министърът очаква бюджетът да приключи с дефицит до 3%. Петкова коментира също така, че приетите промени от предходното правителство в закона за ограничаване на надценката върху цената на трите основни вида хляб - бял, Добруджа и типов до 15% няма да заработи от 1 юли, както беше записано.

"Данните всъщност показват, че нормалната надценка за различните видове хляб е в границите на 15-те процента, но по принцип има други проблеми свързани с практическото прилагане на разпоредбата", заяви Людмила Петкова, служебен вицепремиер и министър на финансите.

Има и определение и за надценка, но това определение не може да се ползва за целите на параграф 19 Д на преходните и заключителни разпоредби, тоест тя не е относима към хляба.

В закона не е определен и контролен орган, който да осъществява контрола дали се спазва надценката и другото, което е няма административно наказателни разпоредби, ако не се спазва.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво е военна техника "с отпаднала необходимост"?
Какво е военна техника "с отпаднала необходимост"?
Швейцария и Италия дават старт на осминафиналите на Евро 2024 (ВИДЕО)
Швейцария и Италия дават старт на осминафиналите на Евро 2024 (ВИДЕО)