НОВИНИ

Какво е военна техника "с отпаднала необходимост"?

Адмирал Ефтимов отговори задочно на президента Румен Радев

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Димитър Димитров
22:09, 27.06.2024
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов задочно отговори на президента Румен Радев какво означава военна техника с отпаднала необходимост, която може да бъде предоставена на Украйна.

Повод за полемика стана изявление на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, че страната ни е готова да направи анализ и да подготви следващ пакет реална помощ от своето излишно армейско осигуряване.

Държавният глава обаче е на позиция, че е време за започване на мирни преговори в съответствие с устава на ООН. Днес началникът на отбраната присъства на учебно– тренировъчния комплекс Црънча, където се провежда заключителната част от мащабно учение "Невидима кама" на силите за специални операции.

Модернизацията на българската армия и военната помощ за Украйна са процеси, които трябва да вървят заедно, заяви адмирал Емил Ефтимов.

"Дефиницията "отпаднала необходимост" се състои в методиката, с която се определят въоръжението и техниката и боеприпасите както на мирновременните така и на военновременните формирования", заяви началникът на отбраната.

По думите му най-чувствителна тема остават боеприпасите.

"Трябва да се опресняват, трябва да минават през обслужване, но идва и срокът на тяхната техническа годност. Моята позиция като началник на отбраната винаги е била, че трябва да се помага на Украйна, в рамките на нашите възможности и със основен фокус модернизация и поддържане способности на българската армия", допълни адмирал Емил Ефтимов.

Обезвреждане на терористи, задържане на автомобил с участието на тактически кучета, динамична стрелба и сваляне на вражески дронове демонстрираха две тактически групи, които утре ще бъдат сертифицирани за изпълнение на широк спектър от задачи по най-новите стандарти на Алианса.

"Задачите са основните задачи на специалните сили в НАТО, специално разузнаване, директни акции, военно подпомагане", заяви ген.м-р Явор Матеев - командир на съвместното командване на специалните операции.

А в демонстрациите на парашутистите участва и Велина Търпоманова. Тя има 400 скока с парашут и днес развя във въздуха националния трибагреник.

"Адреналинът идва от всичко - от самото качване в самолета, с напускане на самолета до това къде трябва да се приземиш, как трябва да се приземиш. През цялото време е адреналин".

"С учението "Невидима кама" страната ни става една от първите, които прилагат новите изисквания на Алианса за сигурност, а по мнението на военни експерти тактическите групи за специални операции получават оценка по най-високите критерии на НАТО", каза лейтенант Велина Търпоманова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антоан Стоянов се присъедини към Левски
Антоан Стоянов се присъедини към Левски
Ограничаването на надценката върху цената на хляба няма да заработи до 1 юли
Ограничаването на надценката върху цената на хляба няма да заработи до 1 юли