НОВИНИ

Европейският съд по правата на човека задължи България да изплати над 330 000 евро обезщетения

хиляди жалби турция затрупаха европейския съд правата човека
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
19:40, 31.03.2021
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е задължил страните-членки на Съвета на Европа да изплатят над 76 милион и 400 000 евро обезщетения през 2020 година. Това се посочва в публикувания днес годишен доклад на Комитета на министрите на Съвета на Европа (КMCE).

Комитетът отбеляза, че "въпреки пандемията е постигнат напредък през 2020 година, но са необходими допълнителни усилия".

България, съгласно данните на Комитета, е задължена да заплати на ищци 330213 евро през 2020 година, което е снижение от 421823 евро през 2019 година.

На първо място е Румъния, която е била длъжна да възмезди ищци с над 37 милиона евро.

Според Комитета на министрите на Съвета на Европа през 2020 година са приключени общо 983 дела в съответствие с мерките, предприети от членовете на организацията. Към края на миналата година 5233 решения все още не са изпълнени изцяло от държавите-членки на Съвета на Европа.

"Като цяло докладът показва, че членовете на организацията приемат сериозно своите задължения за изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека, дори при трудни обстоятелства", каза Мария Пейчинович-Бурич, генерален секретар на Съвета на Европа.

Според нея "положително е, че неправителствените организации и националните институции за правата на човека все повече си взаимодействат със съда, което прави процеса по-ефективен и прозрачен".

Според генералния секретар на организацията "сега не е моментът за самоуспокоение, защото много важни съдебни решения остават неизпълнени в продължение на много години". Тя подчерта, че прилагането на решенията на Европейския съд по правата на човека за държавите е задължително изискване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха две лаборатории за марихуана, задържани са четирима, други двама се издирват
Разкриха две лаборатории за марихуана, задържани са четирима, други двама се издирват
Облачна и дъждовна нощ
Облачна и дъждовна нощ