Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Ежедневни аварии оставят без вода няколко дупнишки села

от БНТ
07:26, 08.08.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Ежедневни проблеми с водата имат жителите на няколко села в община Дупница. Заради старите етернитови тръби в Яхиново, Самораново и Крайници аварии стават почти всеки ден и хората нямат вода часове наред.

Общината в Дупница изтегли кредит, с който частично ще ремонтира ВиК мрежата в населените места.

В най-голямото дупнишко село Яхиново, където живеят около 2000 души, авариите с водопровода са ежедневни.

"Непрекъснати аварии, даже понякога имаме по две аварии на ден всеки ден през седмицата. Инфраструктурата е съсипана от това", казва Софка Скоклева, кмет на село Яхиново.

Водата не е и хубава за пиене. Миналото лято в Яхиново е сменен водопроводът на една от най-проблемните улици. Сега, с финансиране от общината, ремонтът на ВиК мрежата в селото продължава.

"Община Дупница изтегли кредит, с който обезпечи, макар и частично, подмяна на водопровод в три от големите села - Самораново, Яхиново и Крайници. Не казвам, че това решава проблема, но поне отчасти подпомага. В случая, в село Яхиново ще бъдат подменени 900 метра захранващ водопровод", каза Методи Чимев, кмет на Дупница.

В Самораново, където миналата година хората няколко пъти протестираха заради честите спирания на водата, уличният водопровод също беше частично подменен.

"Оправиха няколко неща и това лято мога да кажа, че са по-малко авариите, но кална вода си тече постоянно. Особено след дъжд, след пак някаква авария, едно и също е положението – трябва или да си купуваме вода или да си зареждаме отгоре от чешмите", разказва един от жителите на селото.

В момента в Самораново подменят частично водопровода на още три улици. Ремонта струва малко над 350 000 лева, а сумата е осигурена от община Дупница.

Антония Сукалинска/Любен Панков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Летни игри: Делфини забавляват плажуващи в Южна Калифорния
Летни игри: Делфини забавляват плажуващи в Южна Калифорния
Барселона спечели трофея „Жоан Гампер“
Барселона спечели трофея „Жоан Гампер“