НОВИНИ

ФА ще почете лорд Херман Оузли преди мача с Гърция в четвъртък

Той започна кампанията срещу расизма във футбола през 1993-а година, довела в крайна сметка до основаването на организацията Kick It Out.

ФА ще почете лорд Херман Оузли преди мача с Гърция в четвъртък
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
19:30, 07.10.2024
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Английската Футболна асоциация (ФА) ще отдаде почит на на бореца срещу расизма лорд Херман Оузли преди мача на Англия срещу Гърция на „Уембли“ в четвъртък, който е част от турнира на УЕФА Лига на Нациите.

Лорд Оузли, който започна кампанията срещу расизма във футбола през 1993-а година, довела в крайна сметка до основаването на организацията Kick It Out, почина миналата седмица на 79-годишна възраст.

Трой Таунсенд, който работи за организацията Kick It Out от 2001 г. до началото на тази година, разкритикува реакцията на футболните власти по повод смъртта на лорд Оузли.

"Очаквах този уикенд да има някакво отбелязване на кончината на Херман Оузли, като имаме предвид всичко, което той направи. И заради него футболът днес е по-равноправен отрасъл. Но нямаше нито аплодисменти, нито черни ленти, нито споменаване в коментарите", заяви Таунсенд.

Агенция ПА научи, че ще има възпоменание за Оузли на голям екран преди самата среща. А преди началото на въпросната среща ще бъде прочетен текст по озвучителната уредба на стадион "Уембли", за да бъде почетена паметта му.

Миналата седмица ФА също отдаде почит на лорд Оузли в своите канали в социалните медии, а източници, близки до ръководния орган твърдят, че планираните почести са в съобразени и с такива, които ще бъдат отдадени и на други хора, които имат такъв значителен принос към играта.

Също така стана ясно, че няма да има минута мълчание или аплодисменти, а играчите няма да носят черни ленти на екипите си по време на мача с Гърция.

Кратките срокове също така не позволиха на организаторите на мача да включат в програмките за мача какъвто и да е текст, посветен на Лорд Оузли. Такъв обаче ще бъде публикуван в програмата за мача на младежите на Англия до 21 години срещу Украйна в петък.

Иначе Асоциацията нарече Лорд Оузли "новатор в английския футбол, който имаше първоначалната визия за @kickitout и изигра изключително вдъхновяваща роля в борбата с дискриминацията в нашата игра, като същевременно се застъпваше за недостатъчно представените общности и общностите в неравностойно положение“.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лейла Фернандес отстрани поставена на старта на турнира WTA 1000 в Ухан
Лейла Фернандес отстрани поставена на старта на турнира WTA 1000 в Ухан