НОВИНИ

"Файненшъл таймс": ЕС заплашва със забрана на Туитър, ако не се спазват правила за съдържанието

илън мъск изключва фалит туитър
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:17, 30.11.2022
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съюз заплашва Туитър със забрана на своята територия, ако собственикът на социалната мрежа Илън Мъск не спазва правилата на Съюза за модериране на съдържанието, съобщава „Файненшъл таймс“, позовавайки се на свои източници.

"Европейският комисар Тиери Бретон, който отговаря за прилагането на цифровите закони на ЕС, е отправил предупреждението по време на видеосреща с Мъск", пише вестникът, като се позовава на хора, запознати с темата на разговора.

Бретон е казал на Мъск да се придържа към списък с правила, който включва създаване на ясни критерии, по които даден потребител може да бъде блокиран, въздържане от "произволно" възстановяване на блокирани потребители, "агресивно" преследване на дезинформация и съгласие за "обширен независим одит" на платформата до следващото лято.

Илън Мъск обяви, че ще даде "обща амнистия" на блокирани потребители в Туитър

Според "Файненшъл таймс" Мъск е бил предупреден, че ако не спазва тези правила, Туитър рискува да наруши новия Закон на ЕС за цифровите услуги, който установява стандарт за това как технологичните компании трябва да модерират съдържанието. Отбелязва се, че ако компанията наруши закона, на социалната мрежа ще бъде наложена забрана в рамките на ЕС или глоба в размер до 6% от световния оборот.

Освен това, според "Файненшъл таймс", Бретон е призовал Мъск да прилага строги правила за рекламиране, които включват забрана за "таргетиране" (насочване на съдържание) на деца и забрана за таргетиране на всички потребители въз основа на чувствителна информация като религиозни и политически убеждения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дея спорт не успя срещу Олимпиакос в първия 1/8-финал за Купата на претендентите
Дея спорт не успя срещу Олимпиакос в първия 1/8-финал за Купата на претендентите
Монтана 2003 допусна второ поражение в Адриатическата лига по баскетбол за жени
Монтана 2003 допусна второ поражение в Адриатическата лига по баскетбол за жени