НОВИНИ

Фармацевтите настояват за увеличение на парите от НЗОК

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:08, 31.10.2021
Чете се за: 03:40 мин.
Още
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

От Българския фармацевтичен съюз настояват за увеличение на парите от Здравната каса за обслужване на рецептите за безплатни лекарства. Сегашният им договор изтича днес и аптекарите настояват за увеличение на бюджета за следващата година и приемане на Меморандум за исканията им от страна на Касата.

Антон Вълев е магистър-фармацевт и собственик на аптека, която няма договор със Здравната каса. Казва, че за него не е рентабилно заради малкото средства, които идват по Касата. Например таксата за обслужване на рецепти за напълно безплатните лекарства е само един 1,60 лева. От това силно страдат аптеките в малките населени места, казва Вълев.

Затова фармацевтите настояват таксата да скочи двойно. И още искат да се въведе такса от 10 лева за обслужване на ковид рецепти.

Всички видяха по време на кризата, че най-напред пациентите влязоха в аптеките и в този момент държавата не ни осигури нито защитни средства, нито канали, през които ние да можем да разреждаме лекарства и да можем да ги отпускаме, още по-малко държавата заплати и една стотинка на който и да е фармацевт за това, че обслужваше пациентите с Ковид, каза Антон Вълев, магистър-фармацевт.

И още - фармацевтите настояват да се подобри Националната здравна информационна система. Сега ако лекар допусне грешка в протокола на пациента, а фармацевтът не я открие случайно, рискува Здравната каса да не му плати стойността на лекарството. Или ако в една аптека има например само две от лекарствата за Ковид и пациентът ги вземе, то следващата няма право да му даде третото.

Не може пациентът да дойде в момента по текущата система НЗИС и да изпълни частично своята рецепта - ако може някой да ми отговори защо. А като фармацевт, като човек, като потенциален пациент не виждам абсолютно никаква логика, допълва Антон Вълев, магистър- фармацевт.

Заради всички тези проблеми фармацевтите се срещнаха през седмицата с президента Румен Радев и здравните власти и получиха уверение за повече пари в следващия бюджет.

Днес договорът им с Касата изтича, а подписването на следващия зависи и от преговорите по новите им искания. В знак на добра воля днес фармацевтите подписаха анекс към стария договор за две седмици, докато бъде подписан новият.

Ще поставя последния подпис върху анекса и ще го изпратя до отговорните институции, пациентите да са спокойни следващите две седмици ще могат да получават лекарствени продукти по Здравна каса, каза Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

В замяна фармацевтите настояват във вторник представителите на Надзорния съвет на Касата да приемат Меморандума с исканията им. Колкото до Антон Вълев, той казва, че ако промяната стане и неговата аптека ще сключи договор с Националната здравноосигурителна каса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зверев спря серията на Тиафо и вдигна титлата във Виена
Зверев спря серията на Тиафо и вдигна титлата във Виена
Атлетико (Мадрид) удари Бетис и го изхвърли от топ 4
Атлетико (Мадрид) удари Бетис и го изхвърли от топ 4