НОВИНИ

ФБР разследва стрелбата в близост до Тръмп като възможен опит за покушение

Бившият американски президент е невредим

стрелба близост тръмп бившият американски президент невредим
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
00:05, 16.09.2024
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

ФБР съобщи, че разследва стрелбата в близост до бившия американски президент и кандидат за втори мандат Доналд Тръмп като възможен опит за покушение.

Кандидат-президентът на републиканците е невредим, съобщи щабът на неговата кампания.

"Сикрет сървис" потвърди, че агент на службата е открил огън по въоръжен заподозрян в голф-клуба във Флорида, където се е намирал Тръмп. Заподозреният се е опитал да избяга с автомобил, но е бил задържан.

Стрелбата е била извън оградата на клуба, където кандидат-президентът по това време е играел голф. Открито е оръжие - автомат "Калашников" (АК-47) с оптически мерник, раници и GoPro камера в храсти близо до оградата на клуба.

Впоследствие агенти на "Сикрет сървис" са отвели Тръмп в една от стаите на клуба, съобщава "Вашингтон поуст", като се позовава на двама души, запознати със случилото се.

"Имаше изстрели в близост до мен, но преди слуховете да започнат да излизат извън контрол, исках първо да чуете това: в безопасност съм и съм добре. Нищо няма да ме забави. Никога няма да се предам! Винаги ще ви обичам, затова че ме подкрепяте", написа в изявление милиардерът.

От Белия дом потвърдиха, че президентът Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис, кандидатът за президент на демократите, са уведомени за инцидента.

"С облекчение те са узнали, че е невредим", подчертават от Белия дом и допълват, че Харис и Байдън ще бъдат информирани редовно за развитието по случая.

"Насилието няма място в Америка", заяви Камала Харис.

Тръмп често играе голф сутрин, преди да обядва в своя голф клуб, един от трите, които притежава в щата Флорида. Мерките за сигурност около него са засилени след предишния инцидент през юли. Той беше ранен при опит за убийство в Пенсилвания на 13 юли. 20-годишния нападател Томас Кук беше ликвидиран от снайперист на "Сикрет Сървис". Нападението обаче доведе оставка до оставка на ръководителката на "Сикрет Сървис" Кимбърли Чийтъл, която се оттегли под двупартиен натиск в Конгреса. Стрелбата беше първа по рода си срещу американски президент или избран партиен кандидат за поста за повече от 40 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп след стрелбата в близост до него: Никога няма да се предам!
Доналд Тръмп след стрелбата в близост до него: Никога няма да се предам!