НОВИНИ

Стрелба в близост до Тръмп, бившият американски президент е невредим

"Насилието няма място в Америка", заяви Камала Харис

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:33, 15.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Снимка: АП/БТА
Слушай новината

Стрелба в близост до бившия американски президент Доналд Тръмп. Кандидат-президентът на републиканците е невредим, съобщи щабът на неговата кампания. Тайните служби са открили огън по заподозрян с оръжие, предава Асошейтед прес, като се позовава на източници от правоприлагащите органи.

Двама души са си разменили изстрели в близост до голф-клуба на Тръмп във Флорида, догато той е бил в комплекса, съобщават американски медии. Според техни източници риск за милиардерът не е възникнал.

Засега не е ясно дали изстрелите са били насочени към него. "Сикрет сървис", службата, която е натоварена с охраната му, съобщи, че разследва инцидента, случил се малко преди 14 ч. местно време.

"Експрезидентът е в безопасност", съобщава службата.

От Белия дом потвърдиха, че президентът Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис, кандидатът за президент на демократите, са уведомени за инцидента.

"С облекчение те са узнали, че е невредим", подчертават от Белия дом и допълвата, че Харис и Байдън ще бъдат информирани редовно за развитието по случая.

"Насилието няма място в Америка", заяви Камала Харис.

Около 23.30 часа българско време се очаква пресконферения на полицията в Палм Бийч.

Доналд Тръмп беше ранен при опит за убийство в Пенсилвания на 13 юли.

20-годишния нападател Томас Кук беше ликвидиран от снайперист на "Сикрет Сървис". Нападението обаче доведе оставка до оставка на ръководителката на "Сикрет Сървис" Кимбърли Чийтъл, която се оттегли под двупартиен натиск в Конгреса. Стрелбата беше първа по рода си срещу американски президент или избран партиен кандидат за поста за повече от 40 години.

Представител на силите на реда, пожелал анонимност, съобщи, че следствието се опитва да установи дали изстрелите днес са произведени на територията на игрището за голф във Западен Палм бийч, или само в близост до обекта.

Синът на Доналд Тръмп, Доналд Тръмп - младши, съобщи е социалната мрежа "Екс", че местните сили на реда са му казали, че в храстите е бил открит автомат Калашников (АК-47) и е бил задържан заподозрян, отбелязва Ройтерс.

Тръмп често играе голф сутрин, преди да обядва в своя голф клуб, един от трите, които притежава в щата Флорида. Мерките за сигурност около него са засилени след предишния инцидент през юли. Когато беше в Тръмп тауър в Ню Йорк, верига от камиони за боклук образуваха стена около сградата. На митинги на открито той вече говори иззад стена от бронирано стъкло, припомня АП.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БК Спартак Плевен спечели двубоя за трето място срещу Берое за Купата на Плевен
БК Спартак Плевен спечели двубоя за трето място срещу Берое за Купата на Плевен
Паметна плоча на братята Атанас и Любомир Далчеви беше открита в Солун
Паметна плоча на братята Атанас и Любомир Далчеви беше открита в Солун