НОВИНИ

Над 1000 души на един адрес в Стамболийски: Проблеми с адресната регистрация или предизборна миграция?

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Златин Бояджиев
19:58, 15.09.2024
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Проблемът с множество регистрирани лица на един адрес остава актуален и преди тези избори. Служебният премиер Димитър Главчев обеща проверка на сигналите за много адресни регистрации на един и същи адрес. Eдин от най-нашумелите случаи е от град Стамболийски. Там за парламентарния вот миналата година бяха регистрирани 1494 души само на един адрес. От прокуратурата съобщиха за "По света и у нас", че проверката е приключила с констатация за липса на престъпление. Тази година обаче на адреса има 300 души по-малко. Защо така рязко са намалели и къде са отишли, засега отговор няма. Остава и въпросът защо се разминават данните на държавните институции и кога информацията при тях ще е еднозначна.

През 2023 година, на улица "Петко Рачев Славейков“ 31 в Стамболийски са били регистрирани 1469 души според документите на ГРАО. Според МВР обаче, там са живеели 1619 човека. Тази година по справка на гражданската регистрация те вече са едва 1090. Не е ясно къде са се преместили хората. Продължава обаче разследване за това кой и кога е издал удостоверения за незаконни сгради върху общински терени. Първите регистрирани жители на този адрес са след 1947 година, а бройката на хората и сградите в незаконния квартал продължава да се увеличава през следващите десетилетия.

"Това си е наше местно население и няма никаква връзка с избори - сегашни или предишни. Старите ми семейни регистри, които най-старите са от 1947, също са записвани на тази улица и номер. Това говори, че това е адрес на ромска махала, прието от нашата държава и институции преди много години", категорична е Радка Томова – главен експерт служба ГРАО – Стамболийски.

След промените в законодателството през 2012 г., обаче, хората не могат да се регистрират, защото нямат документи за собственост или договор за наем, каквото е новото изискване. Регистрации от ГРАО на този адрес се правят само при новородени деца, с майки, които са записани там в личната си карта. Това създава проблеми на местните хора.

"Аз се ожених скоро. Отидох да регистрирам жената и не ми позволиха да я регистрирам, че живеем в един адрес.
- БНТ: И какво ще правите?
- Не знам. Отидох, обадих се на полицията, те разрешиха", каза Сашо Велев.

Камен Йорданов живее тук от 50 години. Не е имал проблеми с регистрацията за местоживеене.

"Ами, сега съм на 75. Отдавна е така. Да, много отдавна. Зависи от министерството, не от нас. Те каквото решат. Ако сменят картите. Всичко зависи от тях", смята Камен Йорданов.

Собственикът на имота, където са записани над 1000 души смята, че държавата трябва да реши казуса.

"Не знам какъв е проблемът. Аз съм го купил имота преди 20 години. Просто, доколкото знам, цялата ромска махала се води на 31, по адресна регистрация. Аз парцела съм го взел и съм го писал нарочно с граници - улицата 29,33, просто да не се води 31, защото да няма някой претенции после за нещо", отбеляза Иван Серафимов.

Нужни са законодателни промени, смятат от община Стамболийски, защото регистрацията на хората е важна не само при гласуване.

"Трябва някъде да се водят на легитимен адрес, където да бъдат намирани от държавата и институциите. Нещата са свързани, социални грижи обгрижват населението по настоящ адрес. Важен фактор", категорична е Радка Томова.

От Община Стамболийски съобщиха, че събираемостта на местни данъци и такси от квартала, който е записан на един адрес, е ниска- едва между 5 и 7 процента годишно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона продължава да крачи смело в Ла Лига след победа срещу местния противник Жирона
Барселона продължава да крачи смело в Ла Лига след победа срещу местния противник Жирона
Андерс Линд извоюва титлата на турнира Асарел България Оупън
Андерс Линд извоюва титлата на турнира Асарел България Оупън