НОВИНИ

Наводненията в Централна и Източна Европа взеха още жертви

Във Виена започна евакуация

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:35, 15.09.2024
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Бурята „Борис“ продължава да вилнее в страни от Централна и Източна Европа. След като взе четири жертви в Румъния, бедствието отне живота на още двама души в Полша и Австрия. В Чехия се издирват четирима души, отнесени от пороите. Властите в Словакия заявиха, че заради обилните валежи в Австрия ситуацията по поречието на Дунав ще бъде много по-сложна от очакваното.

Полша

Дигите в полския исторически град Глухолази поддадоха и водата заля улиците и къщите там.

Един човек се удави и 1600 души бяха евакуирани в окръг Клодзко в Югозападна Полша. Клодзко, град с 25 000 жители, е частично под вода, след като местната река повиши нивото си до 6,65 метра, доста над предупредителното ниво от 240 сантиметра. Около 17 000 домакинства в окръга останаха без електричество.

"В окръг Клодзко 1600 души бяха евакуирани. 400 души са намерили временен подслон в училището. Очакваме, че ще има още много евакуации", заяви полският премиер Доналд Туск.

Чехия

Проливни дъждове причиниха тежки наводнения в северните части на Чешката република. В най-тежко засегнатите райони са паднали над 100 милиметра дъжд през нощта.

1900 души са евакуирани, много пътища са непроходими. Четвърт милион домове останаха без електричество. Чешката полиция издирва четирима души, трима от които са били в кола, паднала в река близо до Липова Лазне, на 235 км източно от Прага.

"Това, което виждате тук, е по-лошо от 1997 година и не знам какво ще се случи по-нататък, защото къщата ми е под вода и не знам дали изобщо ще се върна в нея", каза Павел Били, жител на Липова Лазне.

Снимки: АП/БТА

Румъния

Румънският премиер Марчел Чолаку нареди спешно да се отпусне помощ на пострадалите от наводненията в окръг Галац. Хората, засегнати от природната стихия, ще получат вода и храна за период от седем дни и ще бъдат временно настанени в 50 новоизградени модулни жилища.

Предстои да бъдат създадени още 200. Червен код за поройни дъждове е в сила за Галац и Васлуй. Ще вали и в западната част на страната, където е в сила жълт код.

Австрия

Бурята "Борис" отне живота на пожарникар в Австрия. Той е починал по време на спасителна операция в провинция Долна Австрия. Заради стихията там беше обявена зона на природно бедствие.

"Преживяваме трудни, драматични времена. За много жители на Долна Австрия това вероятно ще бъдат най-трудните часове в живота им. Проливни дъждове, гръмотевични бури, наводнения в цялата страна. За съжаление един пожарникар загина. Скърбим за загубата и нашите мисли са със семейството му", подчерта Йохана Микл-Лайтнер, областен управител на Долна Австрия.

В столицата Виена започна евакуация заради разлив на река Виена. Заради лошото време, канцлерът Карл Нехамер прекъсна предизборната си кампания. Парламентарните избори в Австрия са на 29 септември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аугсбург с първа победа за сезона в Бундеслигата
Аугсбург с първа победа за сезона в Бундеслигата
Словак с титлата в големия стрийт фитнес турнир "Battle of Legends" на Ърбан зона 2024
Словак с титлата в големия стрийт фитнес турнир "Battle of Legends" на Ърбан зона 2024