НОВИНИ

"Всичко е унищожено, нищо не ни остана": Европа в плен на циклона "Борис"

Първа жертва в Полша, четирима загинаха в Румъния

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:15, 15.09.2024
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Критична остава обстановката в Централна и Източна Европа, където проливните дъждове предизвикаха мащабни наводнения. Циклонът "Борис" взе по една жертва в Полша и Австрия, след като вчера четирима души загинаха в Румъния. Четирима души са в неизвестност в Чехия. В Полша преля язовир. Тежко е положението още в Австрия, Словакия и Унгария.

снимка: БТА

В Румъния кадри с дрон показват мащаба на наводненията. Кризисен щаб е създаден в един от най-тежко засегнатите райони Галац, където 5 хиляди домове бяха наводнени и 25 хиляди останаха без електричество. Премиерът Марчел Чолаку разпореди пострадалите да получат вода и храна и да бъдат временно настанени в 50 новоизградени модулни жилища. По искане на министър-председателя ще бъдат създадени още 200. Допълнително са осигурени 866 места за настаняване в студентски общежития, спортни зали, социални центрове.

снимка: БТА

"Всичко е унищожено. Нищо не ни остана. Няма къде да спим. Нищо, просто нищо".

В Полша, въпреки усилията за предотвратяване на бедствието, преля язовир в югозападната част на страната. Местните власти във Вроцлав наредиха евакуацията на села с по-ниска надморска височина. Министър-председателят Доналд Туск посети снощи Долна Силезия, на границата с Полша, където са евакуирани 1600 души.

снимка: БТА

"Прогнозите непрекъснато се променят, но като цяло не са оптимистични. И в неделя се очакват рекордни валежи. На някои места падна повече дъжд отколкото през критичните години 1997-ма и 2010-та", посочи Доналд Туск, министър-председател на Полша.

В Чехия се е спукала язовирна стена в Южна Бохемия, местните жители са в готовност за евакуация. 50 хиляди души в страната са без електричество. Евакуирана е болница в Бърно. В помощ на населението са мобилизирани 100 хиляди спасители.

В Австрия пикът на бедствието все още не е достигнат, предупреди канцлерът Карл Нехамер. Проливните дъждове станаха причина за прекъсване на железопътния трафик в част от страната и на движението на две от линиите на метрото във Виена, които са най-близо до реката. В допълнение в Австрия са се разразили бурни ветрове, достигащи до 146 км/ч. През нощта спасителни екипи са се отзовали на 5000 сигнала от хора, блокирани в домовете си от придошлите води. Според метеоролозите ситуацията може още да се влоши.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рая Назарян откри учебната година във висшето училище по телекомуникации и пощи
Рая Назарян откри учебната година във висшето училище по телекомуникации и пощи
Аржентина ще играе на финалите на Купа Дейвис
Аржентина ще играе на финалите на Купа Дейвис