НОВИНИ

Задава ли се криза с боклука по Черноморието?

Пожарът край Равадиново блокира сметоизвозването в община Царево

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
08:12, 15.09.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Има ли криза с боклука по Черноморието?

Сигнал за пожар в едната клетка на депото за битови отпадъци край село Равадиново е подаден на 9-ти септември вечерта. Горят боклуци, с височина на триетажна сграда, а действията по гасенето продължават и днес.

“Има един екип от Първа Районна служба с 8-тонен автомобил, който работи на терен. Има верижна и товарна техника. Налива се с огромно количество вода, защото височината на депото е над 10 метра, гори в дълбочина”, обясни главен инспектор Валентин Великов, началник на Първа Районна служба към ПБЗН-Бургас.

В депото се извозват отпадъци от трите черноморски общини-Царево, Приморско и Созопол. Пожарът блокира сметоизвозването в Царево, а камионите стоят пълни и не извозват боклук.

“Първите дни безспорно бяха много рискови, защото имаше леко забавяне в информацията за пожара”, каза Марин Киров, кмет на Община Царево.

“Клетката, която беше се самозапалила, е клетка номер 3. Към момента и трите общини полагаме съвместни усилия. Депонираме пръст, която да засипе, потуши и предотврати нови възпламенявания”, заяви Иван Гайков, кмет на Община Приморско.

Освен горящия отпадък, проблем има със запълнения капацитет на депото. Затова от общините търсят спешно решение за назряващата криза с боклука.

“Намерили сме решение в свободната четвърта клетка в същото депо, която е собственост на частно дружество, имащо инсталация за пиролизно изгаряне на отпадъци. Трите общини депонираме там след сключен договор”, каза Марин Киров, кмет на Община Царево.

“Там е ситуиран завод за преработване и изгаряне на отпадъците. В дългосрочен план също проблемът е решен, тъй като се очаква съвсем скоро заводът да заработи”, посочи Иван Гайков, кмет на Община Приморско.

А по улиците е чисто, смятат жители.

“Има и 2-ра смяна. Минават някъде следобед около 5-6 часа. Събират препълнените, ако има такива боклуци така, че сутринта почти няма нищо”.

“Контейнерите са празни, няма замърсяване”.

Проблем остава пожарът в депото край село Равадиново, заради който жителите подават сигнали за неприятни миризми.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Стоп на пътните убийства: Да пазим децата" - шествие на прага на учебната година
"Стоп на пътните убийства: Да пазим децата" - шествие на прага на учебната година
Втори ден на траур след гибелта на двама от най-добрите ни пилоти - разследването продължава
Втори ден на траур след гибелта на двама от най-добрите ни пилоти - разследването продължава