НОВИНИ

Втори ден на траур след гибелта на двама от най-добрите ни пилоти - разследването продължава

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Мариела Хубинова
08:11, 15.09.2024
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Втори ден от обявения в структурите на министерството на отбраната траур в памет на загиналите пилоти майор Димитров и ст.лейтенант Дункин. До момента са направени два огледа от разследващите на мястото, на което самолетът се разби. Стана ясно, че разчитането на черната кутия ще отнеме повече време, тъй като трябва да се направи в Чехия, защото самите самолети са чешко производство. От военна прокуратура-Пловдив гарантират, че ще направят всичко необходимо истината да излезе наяве и да стане достояние на обществеността.

Освен версиите за повреда в самолета и пилотска грешка, разследващите ще проверяват и какви команди са давани от Кулата по време на фаталния полет, който продължи само 13 минути. Симулация показа, че самолетът се е движил с много висока скорост при този сложен тип маневра. А подобни сложни фигури са по силата само на най-добрите пилоти, това казват експертите и там винаги е на ръба. Статистиката показва, че при 5% от случаите става въпрос за техническа повреда, а в 95% се касае за човешка грешка. Все още няма информация за това кога двамата загинали пилоти ще бъдат изпратени в последния си земен път.

Припомняме, че те катастрофираха с управлявания от тях самолет Л 39 по време на репетиция за авиошоу в база "Граф Игнатиево".

Вижте повече в прякото включване на Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задава ли се криза с боклука по Черноморието?
Задава ли се криза с боклука по Черноморието?
Лионел Меси се завърна в игра за Интер Маями с два гола и асистенция
Лионел Меси се завърна в игра за Интер Маями с два гола и асистенция