НОВИНИ

Кимия Ализаде пред БНТ: България е най-добрият избор за мен (ВИДЕО)

Очаквахме от нея златен медал, призна Фарзад Золхадри, който е личен треньор на иранката

Радостин Любомиров
от Радостин Любомиров
13:10, 15.09.2024
Чете се за: 04:57 мин.
Спорт
кимия ализаде бнт българя добрият избор мен видео
Снимка:
Слушай новината

Емоциите от Олимпийските игри в Париж все още са много силни за Кимия Ализаде. Натурализираната иранката, която се пребори за бронзовото отличие по таекуондо до 57 килограма в Париж, подчерта, че имала много оферти да се състезава за други страни, но България е бил най-добрият избор.

Таекуондистката бе гост в ефира на предаването „Арена Спорт“, където разказа още за разочарованието от това, че не се е върнала със златен медал. Тя бе придружавана от своя личен треньор – Фарзад Золхадри, който също сподели за пътя на състезателката към бронза в Париж.

Ако трябва да съм честна, все още емоциите са много силни. Много се радвам, че се върнах с медал от състезание, в което участваха най-добрите в света и много от тях се върнаха с празни ръце. От друга страна, има и разочарование, защото знаех, че мога да спечеля златото. Тръгнах към Париж за него. Когато изгубих, беше трудно да се върна отново и да се боря за бронза, но все пак успях“, започна тя.

Както вече казах, имаше много емоции, цикълът беше труден. Всички имаха травми, психологически проблеми, с които трябваше да се справят. Много тренирахме. Когато отидох и изгубих първия си мач, за мен беше много трудно да го приема, но след това отборът ми помогна да се включа по-нататък в играта и да се боря за медал“, допълни иранката.

На въпрос дали усеща вече любовта на българите, Кимия отговори така:

„Ако се върнем малко назад, искам да благодаря на всички, които направиха възможно всичко това, особено на господин Слави Бинев. След квалификациите получих предложение от други държави да се състезавам за тях. Имахме срещи и разговори с Българската федерация по таекуондо. Знаете, че средата, за която говорихме по време на тези срещи, хората, културата страната, всичко това ме накара да реша, че България е най-добрият избор за мен“, отбеляза таекуондистката.

След олимпийските игри в Рио де Жанейро имах много предложения и особено след Игрите в Токио. Имах много травми и трябваше отново да започна отначало, мина доста време от Рио. Много промени настъпиха и в живота ми. Напуснах родината си и дойдох в България. Радвам се, че имах тази възможност и я прегърнах, сега съм тук. Имам само едно послание на база на целия ми опит и той е, че животът невинаги се развива така, както искаш. Често пъти има и падения, човек трябва да се опита да ги преодолее, да върви напред и да се радва на онова, което има. Късметлийка съм, че съм тук, моят личен треньор също“, призна още Ализаде.

От своя страна Фарзад Золхадри отбеляза, че очакванията към Кимия са били да се пребори за златото във френската столица.

Както каза и Кимия, при първия мач всичко може да се случи. Очаквахме от нея златен медал, защото познаваме нейните възможности, но след първата среща и помощта на целия екип много се постарахме. Знаехме, че ирански спортисти ще играят на финала, така че тя направи нещо невероятно, много се гордеем с нея“, коментира той.

„Разбира се, че участвах в процеса по убеждаване за това тя да се бие за България. Това е екипна работа. Когато един от нас се състезава, всички сме на линия. От първия път имах възможност да се състезавам за тази страна, да зная какво да очаквам и да очакват от нас. Освен това треньорите много м помогнаха. Искам да спомена подкрепата на целия български отбор, на спортистите, на федерацията и на Слав Бинев. Много се радвам, успяхме“, каза още Золхадри.

Повече от гостуването на Кимия Ализаде и Фарзад Золхадри вижте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стойка Кръстева в предаването "Зала на славата"
Стойка Кръстева в предаването "Зала на славата"
Антон Кождабашев пред БНТ: Карлос Насар изрече много неистини по мой адрес (ВИДЕО)
Антон Кождабашев пред БНТ: Карлос Насар изрече много неистини по мой адрес (ВИДЕО)