Федерацията по баскетбол пусна вход свободен за всички мачове в НБЛ от този уикенд

от БНТ
11:10, 21.10.2021
Чете се за: 03:10 мин.
Спорт
федерацията баскетбол пусна вход свободен всички мачове нбл уикенд
Снимка: БФ Баскетбол
Слушай новината

Баскетболните фенове в България се завръщат в залите още този уикенд. Това обявиха на днешното си извънредно заседание десетте клуба от Националната баскетболна лига.

Представителите на отборите от елитното баскетболно първенство се събраха, за да решат какви действия ще предприемат предвид последната заповед на министъра на здравеопазването проф. Стойчо Кацаров, касаещи мерките за предотвратяване на разпространението на COVID-19.

От клубовете призоваха най-верните си привърженици отново в залата. Представителите в ОС на НБЛ обещаха, че по места ще бъдат взети всички антиковид мерки за осигуряване на сигурността и здравето както на състезатели, съдии и участници в мачовете, така и на феновете.

Вече се работи по организация за провеждане на тестване на всички играчи и служители без зелен сертификат в залите, каквито са изискванията на здравните власти.

Като жест и благодарност за търпението на феновете този уикенд всички мачове от НБЛ ще са с вход свободен.

Разпоредбите на МЗ, които влязоха в сила от полунощ днес, гласят:

"а) 100% от персонала в съответния обект/лицата, заети с мероприятието са ваксинирани или преболедували COVID-19 или разполагат с отрицателен резултат от

проведено преди влизане в обекта/мероприятието изследване, удостоверено с валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване по смисъла на Заповед No РД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването и

б) ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието е взел решение и е създал необходимата организация за допускане в обекта, съответно на мероприятието само на лица, които:

аа) са ваксинирани или преболедували COVID-19, удостоверено с валидни документи за ваксинация или за преболедуване по смисъла на Заповед No РД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването или

бб) представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/мероприятието изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19 или бърз антигенен тест (до 48 часа преди влизане в обекта/мероприятието), удостоверено чрез валиден документ съгласно Заповед No РД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването."

В подточка в) на т. 31 пък изрично се казва: „в) условията по букви „аа“ и „бб“ не се прилагат по отношение на лица до 18-годишна възраст.“ Това осигурява свободен достъп до трибуните на всички деца и подрастващи!

Трети кръг на НБЛ започва на 23 октомври с двубоите Спартак Плевен – Черно море Тича, Ямбол – Рилски спортист и Берое - Балкан. На 25 октомври е двубоят между Левски и Черноморец в зала „Универсиада“, а Шумен – Академик Пловдив е отложен.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Единният информационен портал отново работи
Единният информационен портал отново работи
Удължават срока на сертификатите за преболедуване на 12 месеца
Удължават срока на сертификатите за преболедуване на 12 месеца