НОВИНИ

Фестивал на хвърчилата в Шабла

bnt avatar logo
от БНТ
12:44, 04.09.2021
Чете се за: 01:25 мин.
У нас
Слушай новината

Деветото издание на Фестивала на хвърчилата започва днес в Шабла. Мястото за провеждане на пъстрото събитие е на брега на морето, в близост до стария фар. Фестивалът е посветен на природата и богатото птиче разнообразие и по-точно на опазването на червеногушата гъска. По данни на Българското дружество за защита на птиците 70% от представителите на този вид зимуват в България.

Фестивалът се провежда в местността "Малкото море". Посветен е на хората, природата и птиците, и по-специално на червеногушата гъска. Тя прелита около 6000 км от тундрата на Русия, за да зимува тук на Балканите и в България. В Шабла я привличат влажните зони и нивите с пшеница. Фестивалът е и един апел към ловците да не стрелят по червеногушата гъска.

По време на фестивала представители на различни клубове от България, Естония и Турция ще покажат майсторско управление на спортни и акробатични хвърчила. Идеята на организаторите е да повишат потока на туристите в края на летния сезон и да апелират към природосъобразен туризъм.

Фестивалът ще бъде удължен с още един ден, така че продължава и в понеделник.

Какво споделиха посетители - вижте във видеото.

Репортер: Силвия Русенова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА се подсилва с бразилски нападател за Лигата на конференциите
ЦСКА се подсилва с бразилски нападател за Лигата на конференциите
Де Ла Оя е хоспитализиран с коронавирус
Де Ла Оя е хоспитализиран с коронавирус