НОВИНИ

Филмовият фестивал "Берлинале" обяви конкурсната си програма

филмовият фестивал берлинале обяви конкурсната програма
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
07:17, 23.01.2024
Чете се за: 03:00 мин.
Още
Слушай новината

Международният кинофестивал "Берлинале" обяви конкурсната си програма, съобщи ДПА. 20 филма ще се борят за приза "Златна мечка".

Сред състезаващите се за голямата награда е "Ваната на дявола" - германско-австрийска продукция с режисьори Вероника Франц и Северин Фиала и с участието на актрисата и музикантка Аня Плашг.

В надпреварата има два германски филма - "Умиращ" с режисьор Матиас Гласнер и "От Хилде с любов" под режисурата на Андреас Дрезен, който е посветен на германската съпротива по време на Втората световна война.

Пълният списък беше обявен от творческия директор на Берлинале Карло Шатриан.

Филмът "Пепе", посветен на хипопотам, живеещ в частната менажерия на колумбийския наркобос Пабло Ескобар, ще представи политически ангажираното кино в най-малко ангажираното политически издание на фестивала, съобщи Ройтерс.

"Берлинале" е фестивал, известен с фокуса си върху продукции с политически акцент. През тази година обаче в контекста на световните турбуленции фестивалът прави стъпка назад, отбелязва Ройтерс.

Снимки: БГНЕС, архив

"Кухнята" на Алонсо Руиспаласиос проследява натовареността на кухня в Ню Йорк.

"Нуvдите на пътешественика" с Изабел Юпер е поглед върху същността на човешките отношения, се казва в изявлението на Карло Шатриан.

"Друг край" на Пиеро Месина е научна фантастика, посветена на връзките между хората, с участието на Гаел Гарсия Бернал и Ренате Реинсве. Реинсве участва в още един филм, включен в конкурсната програма - "Различен човек" под режисурата на Арън Шимбърг, разказващ историята на мъж, който се възстановява от заболяване.

Фестивалът в Берлин ще бъде открит с филма "Малки неща като тези" с участието на Килиън Мърфи, под режисурата на Тим Милантс.

Политиката все пак не отсъства напълно - Architecton (лат. "архитект") е документален филм за промените върху планетата, причинени от човека. "Моята любима торта" на Mариам Могадам разказва историята на жена, която си спомня живота преди революцията в Иран.

Журито на "Берлинале" ще бъде председателствано от кенийско-мексиканската актриса Лупита Нионго. Берлинският филмов фестивал ще се провежда от 15 до 25 февруари.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бяла радост за скиорите в Пампорово (СНИМКИ)
Бяла радост за скиорите в Пампорово (СНИМКИ)
Французин откри диамант, докато обикаля като турист в САЩ
Французин откри диамант, докато обикаля като турист в САЩ