НОВИНИ

Финансистът на Левски: Нямаме договор за управление със спонсора

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:46, 12.04.2023
Чете се за: 03:52 мин.
Спорт
финансистът левски нямаме договор управление спонсора
Снимка: startphoto.bg
Слушай новината

Финансистът на Левски Венцислав Димитров взе участие в пресконференцията на мажоритарния собственик на клуба Наско Сираков, на която бяха обсъдени проблемите в "Синия клуб" в последно време.

Пред медиите Димитров защити думите на Сираков, че той няма договор за управление с генералния спонсор на Левски, тъй като това би било в нарушение на правилата на УЕФА и освен това потвърди, че спонсорът има основна заслуга за това да бъде намалена дупката в бюджета на "сините".

"Аз не съм оратор, говоря с цифри и факти. В общественото съзнание битува мнението, че имаме договор за управление с генералния спонсор, но това не е така. Не е такъв договор, защото би било нарушение на правилата на УЕФА. В този договор пише, че Левски иска да направи организация, а дъщерната фирма на спонсора "РС Консулт" има необходимите средства да помогне и може да предложи член в Управителни съвет на клуба. От края на септември тази фирма няма представител в Левски. Тя може да предлага, да дава мнение, но това не означава, че клубът е длъжен да се съобрази с това мнение", започна финансистът на Левски

"Дупка в бюджета винаги е имало, но преди беше 2 милиона годишно, сега е малко. Това е благодарение на спонсора и на феновете. Скоро ще излезе годишният финансов отчет за 2022 година, прясно заверен от одиторите. Загубата e 1 750 000 лева. Дупката за година и половина е силна намалена, целта е да стане 0 и да излезем отгоре", допълни още той.

Венцислав Димитров разкри и каква е действителната сума, която Левски е получил от спонсора, както и какви са задълженията на клуба за получената помощ.

"Спонсорът излезе с информация, че е дал 2 милиона лева чрез свои компании. Отделно спонсорът е дал 7-8, а може и 9 милиона. Левски има да дава на спонсора 750 хиляди лева. Нелогично е в договора да няма насрещно плащане. Данъчните могат да дойдат и да попитат защо клубът не е платил нищо за извършени услуги. Тези фактури имат давност и ако 5 години не ги поискат – готово, влизат като печалба на клуба и загуба на компанията", уточни Димитров.

Финансистът на Левски сподели още, че вече бившия старши треньор на тима Станимир Стоилов е работил без заплата в първите няколко месеца след завръщането си на "Герена" през септември 2021-а година.

"Последната заплата на Стоилов не е платена, но тя е с падеж 20-и април и ще му бъде платена другата седмица. Той дойде на работа през септември и работи без заплата до януари или февруари. Тогава ни преведоха милион в аванс от спонсора, за да изчистим точно тези задължения. Стоилов винаги е знаел, че ще си вземе парите", каза Венцислав Димитров.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лена Бориславова е подала заявление за напускане на 49-ото НС
Лена Бориславова е подала заявление за напускане на 49-ото НС
Задържаха 46 чужденци без документи на прохода Хаинбоаз
Задържаха 46 чужденци без документи на прохода Хаинбоаз