НОВИНИ

Наско Сираков: От моя гледна точка съм направил всичко за Мъри

наско сираков моя гледна точка съм направил всичко мъри
bnt avatar logo
от БНТ
12:55, 12.04.2023
Чете се за: 10:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Мажоритарният собственик на ПФК Левски Наско Сираков даде пресконференция, на която отново засегна темата за катаклизмите в "Синия клуб", които доведоха до напускането на старши треньора Станимир Стоилов.

Сираков заяви, че напускането на наставника е било "голям удар" за него и за клуба и за пореден път увери, че е направил всичко по силите си, за да задържи Стоилов начело на Левски.

"Случиха се непредвидени събития в клуба. Треньорът Станимир Стоилов напусна непредвидено преди най-важната част от първенството и преди мача с ЦСКА. Заедно с него напуснаха помощниците му и това бе удар по клуба. За мое огромно съжаление това е факт и ние трябва да излезем от тази ситуацията. Треньор на Левски до края на сезона ще бъде Елин Топузаков, като той ще каже кои ще бъдат неговите помощници", започна Наско Сираков.

"Направих всичко възможно Мъри да остане в Левски. В понеделник го извиках и говорихме над един час. Предложих му в УС да вкараме човек от феновете. Той подигравателно ми каза, че ще вкарам човек от "Сини Сърца", а аз му казах, че ще е човек от Сдружението. Казах му, че ще оставя Иво Ивков като шеф на правния отдел в клуба само за да остане. Казах му, че от една година се вижда светлина в тунела, но той отказа. Това е срамно. Няма случай в световния футбол, в който треньор си тръгва, защото се сменя изпълнителен директор. Ако бъркам, ме поправете. Изпълнил съм всички условия на Стоилов, за да се върне. Ако беше поискал да определя и изпълнителния директор, и с това щях да се съглася, но той не го направи. Аз съм застанал с името и лицето си, че ще спася този клуб и ще го направя", допълни легендата на Левски.

Мажоритарният собственик на "сините" коментира и темата с освобождаването на изпълнителния директор Ивайло Ивков, която всъщност бе и една от причините да се стигне до оставката на Станимир Стоилов.

"Поканих Иво Ивков в Левски, но той не може да остане в клуба, защото от доста време се държи арогантно с генералния спонсор на клуба. Без спонсора нямаше да има Мъри, защото той дава 20 млн. за 5 години. Този отбор, благодарение на работата на Мъри, нямаше да се случи без генералния спонсор. Да забраняваш на спонсора да упражнява контрол върху финансовите неща в клуба. Да се държи арогантно и неуважително към мен, не го приемам. Мъри го накара да ми се извини, като дори това не успя да направи като хората. Този факт за мен вече е приключил. Преди 8 месеца един представител на спонсора подаде оставка заради отношението на Ивков към него", сподели Сираков.

"Петър Ганев отказа да подпише протокол за освобождаването му. Не мога да държа хора в НС на Левски, които блокират работата на клуба", допълни той.

Наско Сираков заяви още, че вратата на Левски винаги ще бъде винаги отворена за Станимир Стоилов и добави, че и за момент не е загубил вярата си у него, въпреки че "сините" бяха в серия от 11 поредни мача без победа.

"Ако Мъри иска да се върне, вратата на Левски винаги е отворена за него. Ако иска утре да води тренировката на отбора, да заповяда. С него проблеми лични нямам. Няма едно решение, което да са взели Стоилов и Ивков и ние с генералният спонсор да сме бламирали. Каквото искат, сме го изпълнили. Имало е и решения, които са взимали без да са консултирали с мен", коментира мажоритарният собственик на Левски

"Винаги съм имал предвид за това, колко силно и сериозно стоя зад него. Дори след 11 мача с лоши резултати, не ми е минало през главата да го освободя", категоричен бе Сираков.

Бившият футболист на Левски говори и за едно изказване на Стоилов от преди време, в което треньорът споделя, че "вече не идва щастлив на работа" в клуба.

"От моя гледна точка съм направил всичко за Мъри, като неговото мнение сигурно е различно. На мен също ми е казвал, че не идва щастлив на работа, но неговите доводи са правилни. Не може да се настройваш от думите на друг човек срещу генералния ни спонсор, при положение, че те не са се намесили в нито едно управленско решение на клуба. Да пришиваш Даниел Боримиров за мен е несериозно", сподели Наско Сираков.

Легендата на Левски даде своето обяснение и на въпроса защо се е стигнало до целия този разпад в клуба и то само в рамките на последните 9 месеца.

"Нямам обяснение защо се стигна до този разпад за 9 месеца. Не мисля, че момента за това напускане бе избран точно с оглед на това, което ни очаква през следващите два месеца. Проблемите започнаха преди 2-3 месеца. Ние изиграхме два фантастични мача с ПАОК, след това ни сполетя нещастието с Хамрун. Аз заведох и Мъри Стоилов на срещата с Диксън - говорихме два часа за финансиране, за база, школа, всичко. Срещнах се и с Драган Шолак, Стоилов и Ивков също са се видели с него след това. Не приемам, че аз съм лъжец за "Юнайтед Груп", а никой друг не лъже. И Шолак нямаше нищо против да продължи да работи с генералния спонсор", заяви Сираков.

Мажоритарният собственик на "сините" разкри и малко повече подробности около продължилите 7-8 месеца преговори за придобиване на клуба от "Юнайтед Груп" и Драган Шолак.

"Бях сам на срещата с Шолак, след това и Стоилов и Ивков са се видели с него. Не са намерили за нужно да ме уведомят, но така са решили. Аз им разказах всичко за сделката. Не съм взел една стотинка от Левски за тези две години и 10 месеца. Не съм взел стотинка и от генералния спонсор. Аз не съм президент на длъжност като Оливер Кан, който взима голяма заплата. Вкарал съм лични пари в клуба. Сега имам нужда от тях, но не си ги търся, защото знам, че сега не е моментът. Левски вече си е стъпил на краката. В рамките на няколко месеца ще е изплатил и голяма част от задълженията към държавата. Бяхме на една седмица от изстрелване на Левски в друга орбита, имаше разговори 7-8 месеца. Не съм си представял, че нещата няма да станат, но аз нямам никакви вина за това. Не попадаме в тази точка на УЕФА, но генералният спонсор не може да се бърка в управлението на клуба", коментира Наско Сираков.

Накрая Наско Сираков твърдо заяви, че вече не е "просто пазител на акциите" на Левски и сподели, че сдружението "Левски на левскарите" е било създадено по негова идея.

"Този клуб и сега се управлява от Ивков като изпълнителен директор. Казах вече, че имаше само една компания, която ни даваше 5 милиона лева за 5 години. Аз намерих спонсора, който дава 4 пъти повече пари. И този спонсор беше много хубав преди няколко месеца, а сега е много лош. Имах среща с Мило Борисов, на която ги убедих, че сега е моментът да дадат пари напред, защото до две години Левски отново ще е на печалба. Някои обаче вече изплюха камъчето и искат да депозирам моите акции в клуба, а любимците на "синя" България да управляват с 10% от акциите. Нека те знаят, че аз вече не съм пазител на акциите, а мажоритарен собственик, да си го набият в главата", заяви "синята" легенда.

Като не си платя членския внос в сдружението "Левски на левскарите", ще отпадна като член, а аз нямам никакво намерение да го плащам. Беше моя идея Левски да бъде на привържениците и го споделих веднага, след като поех клуба. Нека някои не се бият в гърдите, че те са измислили това нещо", сподели Наско Сираков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар в склад за гуми в София (ВИДЕО)
Пожар в склад за гуми в София (ВИДЕО)
Стоянов: България никога не е заявявала, че ще дари МиГ-29, изтеклите документи вероятно са преработени
Стоянов: България никога не е заявявала, че ще дари МиГ-29, изтеклите документи вероятно са преработени