НОВИНИ

Финансовите министри на ЕС ще одобрят окончателно българския План за възстановяване

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:28, 02.05.2022
Чете се за: 01:45 мин.
По света
отказа допусне референдум европейския съюз брекзит
Слушай новината

Министрите на финансите на страните от ЕС ще заседават този следобед видеоконферентно, за да одобрят окончателно плановете за възстановяване и устойчивост на България и Швеция. Планът на страната ни вече получи "зелена светлина" от Европейската комисия, но за финалното му одобрение е необходимо и решението на финансовите министри.

Преговорите между София и Брюксел за българския план продължиха близо половин година, одобрението се забави заради смяната на властта в България.

Според заложеното в него страната ни ще получи 6,27 млрд. евро или около 12,5 млрд. лв. безвъзмездни средства от европейския бюджет за възстановяване сред пандемията от COVID-19 като трябва да изпълни 53 проекта и 47 реформи до края на 2026 година.

България получава една от най-високите суми в ЕС на глава от населението и Брюксел очаква ефектът върху икономиката ни след 2026 година да е значителен. България е поискала само безвъзмездни средства, но ако правителството иска и заеми, може да направи това до август тази година.

В оценката на Комисията се констатира, че планът на България посвещава почти 59% от общия размер в подкрепа на целите в областта на климата. Това са около 3,7 милиарда евро. 26% от общия размер на средствата ще отидат за мерки в подкрепа на цифровия преход. След одобрението на финансовите министри днес, Европейската комисия и България ще подпишат финансово споразумение. Първите плащания по плана се очакват не по-рано от есента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въоръжен грабеж: Задигнаха пари и бижута от украинци за 197 000 лв. в Свети Влас
Въоръжен грабеж: Задигнаха пари и бижута от украинци за 197 000 лв. в Свети Влас
Жители на три села срещу изграждането на нова въглищна мина в община Сливница
Жители на три села срещу изграждането на нова въглищна мина в община Сливница