НОВИНИ

Финансовото министерство очаква дефицит от 610 млн. лева в хазната към края на ноември

живо пресконференция министерството финансите
bnt avatar logo
от БНТ
22:24, 30.11.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Към края на ноември се очаква се дефицит от 610 млн. лв. в държавната хазна. Това става ясно от съобщение на финансовото министерство.

"На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) на месечна база за ноември да бъде дефицит в размер на 610 млн. лв. С натрупване за изминалите единадесет месеца на годината дефицитът по КФП се очаква да бъде в размер на около 605 млн. лв. (0,4 % от прогнозния БВП)", се казва в съобщението.

При анализа на данните за ноември се имат предвид постъпилите значителни приходи от корпоративния данък, свързани с крайния срок за внасяне на авансовите вноски за данъка през 2022 година. Постъпленията от данъка за месеца надвишават 1,3 млрд. лв., което се отразява и положително на приходите по бюджета за месеца, посочват от финансовото ведомство.

Добрите резултати при постъпленията от корпоративни данъци индикират и за възможно свръх компенсиране на определени сектори от бизнеса, дължащо се преди всичко на широкия обхват на мерките за потребителите на електрическа енергия извън регулирания пазар.

"Много от предприятията вече прехвърлиха тежестта от високите цени на енергоносителите към крайните клиенти и домакинствата и липсата на фокус на мерките за изплащане на компенсации доведе до изкривяване на финансовите им резултати и формиране на значителни печалби. В резултат на въведените данъчни мерки за прилагане на намалена и нулева ставка на ДДС за доставките на определени стоки и услуги, както и на изпреварващия ръст на ДДС за възстановяване, се очаква неизпълнение на планираните приходи от ДДС за 2022 г. От друга страна, ръстът на разходите изпреварва ръста на приходите, основно поради по-високи разходи за субсидии, социални плащания, капиталови разходи и други. Поради тази причина за ноември се очаква превишение на разходите над приходите и дефицит по КФП на месечна база", посочва Министерството на финансите.

Цялото им съобщение вижте ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полша - Аржентина 0:2
Полша - Аржентина 0:2
Балкан Ботевград се сбогува с Европа след тежка загуба в Кипър
Балкан Ботевград се сбогува с Европа след тежка загуба в Кипър