НОВИНИ

Финландия ще ваксинира норки срещу коронавирус

финландия ваксинира норки коронавирус
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:08, 30.09.2021
Чете се за: 01:20 мин.
По света
Слушай новината

Финландските животновъди ще бъдат първите в ЕС, които ще ваксинират норки срещу коронавирус. Това беше съобщено в изявление, публикувано от Финландската асоциация на животновъдите.

„Финландската кожена индустрия ще стане първият оператор в ЕС, който ще ваксинира животни срещу коронавирус“, каза ръководителят на асоциацията Мария Тиура.

От организацията посочиха, че Финландската агенция по храните е издала разрешение за използване на ваксина при норки, разработена в сътрудничество с група учени от университета в Хелзинки.

Ваксината се нарича FurcoVac и е експериментално лекарство, което отговаря на правителствените изисквания за такива лекарства. Разработването започна през есента на 2020 г. с цел да се предотврати евентуално разпространение на вируса във финландските ферми. Препаратът FurcoVac е тестван в университетска лаборатория и в една от финландските животновъдни ферми имунният отговор при животните е на достатъчно надеждно ниво.

За разлика от Дания и Нидерландия, където голям брой животни трябваше да бъдат евтаназирани, във Финландия досега не са регистрирани случаи на коронавирус при подобни животни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връх Монблан се е снижил почти с метър за 4 години
Връх Монблан се е снижил почти с метър за 4 години
Дете е ранено при стрелба в училище в Мемфис
Дете е ранено при стрелба в училище в Мемфис