НОВИНИ

Фиорентина и Уест Хям в спор за трофея от Лигата на конференциите

фиорентина уест хям спор трофея лигата конференциите
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 07.06.2023
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборите на Фиорентина и Уест Хям ще се изправят един срещу друг във финала на третия по сила европейски клубен турнир - Лигата на конференциите. Решаващият мач за трофея ще се играе тази вечер на "Еден Арена" в Прага.

За Фиорентина това е пети европейски финал, като тимът има само един спечелен от досегашните четири. Става въпрос за Купата на носителите на национални купи през сезон 1960/61, когато побеждава Рейнджърс и в двата мача. Останалите финали са за Купата на европейските шампиони - загуба с 0:2 от Реал Мадрид през 1956/57, за КНК - поражение от Атлетико Мадрид общо с 1:4 в двете срещи през 1961/62, както и за Купата на УЕФА - загуба от Ювентус с общ резултат 1:3 от двубоите помежду им през 1989/90. Любопитното е, че днес “виолетовите” ще станат първият клуб, който играе във финал в четвърти различен турнир под егидата на УЕФА.

В своята група през есента Фиорентина завърши на втората позиция в компанията на първия Истанбул Башакшехир, третия Хартс и четвъртия РФС. Впоследствие тимът от Флоренция елиминира четири съперника: Брага, Сивасспор, Лех (Познан) и Базел. Що се отнася до Серия "А", “Ла Виола” завърши на осмото място в класирането, като може да се похвали с най-голям брой спечелени точки в италианския елит от март нататък.

Уест Хям за четвърти път ще спори за европейски трофей. Първият триумф на “чуковете” в евротурнирите е от 1964/65 след победа над Мюнхен 1860 с 2:0 в КНК. През 1999 година пък те са един от трите тима, които печелят Интертото, правейки го с 3:2 като общ резултат в решителния сблъсък с Метц. Единственият им загубен финал засега е от 1975/76, когато губят с 2:4 в зрелищен сблъсък с Андерлехт за КНК.

Уест Хям беше безапелационен в груповата фаза, като спечели и шестте си мача срещу втория Андерлехт, третия Силкеборг и четвъртия ФКСБ. Така лондончани пропуснаха плейофите, след което отстраниха АЕК Ларнака, Гент и АЗ Алкмаар. По отношение на представянето на “чуковете” в шампионата, те приключиха на 14-ата позиция в Премиър лийг, като в последните си няколко мача редуваха победи със загуби.

Двубоят за втория трофей в Лигата на конференциите започва в 22:00 часа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теменужка Петкова: Ще следим изключително стриктно работата на правителството
Теменужка Петкова: Ще следим изключително стриктно работата на правителството
Антикорупционен фонд: Последните 6 години има само една осъдителна присъда - на Десислава Иванчева
Антикорупционен фонд: Последните 6 години има само една осъдителна присъда - на Десислава Иванчева