Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Флоренция разкрива тайна стая в параклис на Медичите с рисунки на Микеланджело

Само по четирима посетители скоро ще имат достъп до дълго критото място

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:49, 01.11.2023
Чете се за: 02:27 мин.
По света
флоренция разкрива тайна стая параклис медичите рисунки микеланджело
Слушай новината

Само по четирима посетители скоро ще имат достъп до дълго критото място в параклис на Медичите във Флоренция, където някои експерти приписват на Микеланджело рисунки с въглен по стените.

Тайната стая - миниатюрно пространство с размери 10 на 3 метра, е открита през 1975 г., когато служители търсят нов изход от параклиса заради увеличаващия се брой на посетителите. Тя се намира в музеен комплекс, посветен на династията на Медичите. Тогавашният му директор Паоло Дал Поджето "твърдо вярваше, че те са дело на Микеланджело", казва настоящият ръководител Паола Д'Агостино. Последва ожесточен дебат, който продължава и до днес.

"Главните изследователи на рисунките на Микеланджело отхвърлиха" това при откриването преди 50 години, каза тя. "Други имаха по-умерено мнение, в смисъл, че трудно допускаха, че някои от тях могат да са дело на Микеланджело, а други - на негови последователи. Така че дебатът продължава".

До 1955 г. помещението е използвано за складиране на въглища, а след това е запечатано и забравено за десетилетия. Самите рисунки са открити под два пласта мазилка.

Според теорията на Дал Поджето, Микеланджело се е скрил в малкото пространство от "гнева на папа Климент Седми" за това, че е подкрепил просъществувалата кратко република, свалила Медичите, и е скицирал етюди за някои от проектите си. През по-голямата част от последните 50 години достъпът до стаята е бил строго ограничен.

снимки: БТА

Длъжностните лица решиха да отворят помещението за ограничен брой посетители и ще редуват излагането на LED светлини с продължителни периоди на тъмнина, за да защитят произведенията. От 15 ноември всяка седмица до 100 посетители ще получават достъп с предварителна резервация. По четирима души ще могат да влизат наведнъж и ще остават максимум 15 минути в пространството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Чепаринов и Антоанета Стефанова с победи в 7-ия кръг на турнира в Дъглас
Иван Чепаринов и Антоанета Стефанова с победи в 7-ия кръг на турнира в Дъглас
Васил Терзиев и Ваня Григорова се изправят на балотаж в София
Васил Терзиев и Ваня Григорова се изправят на балотаж в София