НОВИНИ

Фондът на фондовете предлага облекчено кредитиране за бизнеса

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 14.04.2020
5321
Чете се за: 02:20 мин.
У нас

Ръководството на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД, популярен като Фонд на фондовете, представи официално нов пакет от мерки за подкрепа към различни бизнес и обществени групи чрез финансови инструменти.

Очакваме висока степен на поражения - икономически и социални последици от тази здравна криза, съобщи Мартин Дановски, председател на УС на Фонда.

Мартин Дановски: Повечето държави в ЕС, включително България, много ясно и категорично отговориха на това предизвикателство. България изключително навременно въведе първата категория мерки и това се оценява на високо ниво като правилно решение. Не по-маловажно обаче е какво трябва да направим като действия, за да запазим потенциала на икономиката. Да бъде подкрепена и да бъде запазена стойността на човешкия капитал - най-ценния за нас капитал.

Фондът може да направи това чрез публичните средства и финансови инструменти, с които разполага. Управляваме над 1 млрд. и 200 млн. лв. публичен ресурс и частни допълнителни средства, обясни Дановски.

Нашите усилия са концентрирани да направим най-лесно и бързо достъпен на пазара ресурса, с който разполагаме и инструментите ни да отговарят в максимална степен на пазарната реалност, обясни Светослава Георгиева, изпълнителен директор и член на УС на Фонда.

Работи се в три основни направления:

  • Пласиране на нов гаранционен продукт - специална гаранционна схема за ликвидните нужди на малки и средни предприятия. Ще се предоставят на банките гаранции на стойност 170 млн. лв, като се очаква те да обезпечат портфейл от кредити, които ще са оборотни средства. Обмисля се възможността за безлихвени кредити, както и бърз и лесен достъп на това финансиране през банките.
  • Действаща схема за подкрепа на най-малките стартиращи предприятия и самонаети лица. Това може да са наскоро стартирали предприятия с кратка или почти никаква бизнес история. До 50 000 лв. ще са кредитните средства за инвестиционни цели при облекчени условия и по-ниски от пазарните лихви
  • Фонд на фондовете ще продължи да подкрепя общини и проекти за развитие на градската среда - инфраструктура, спортни съоръжения, култура и туризъм и други.

Портфейлната гаранция е основният инструмент като антикризисна мярка, така че да се облекчи финансовия товар върху компаниите и да се даде увереност върху банковата система за подпомагане на бизнеса.

Хубавото е, че този продукт може да се ползва и след извънредното положение и е много удачен за възстановяване във време на несигурност при банките, обясни Александър Георгиев, зам.-председател на УС на Фонда.

Другият важен инструмент е за микропредприятията - чрез схема за финансиране на техните начинания под формата на кредити, допълни още Георгиев.

Александър Георгиев: Тези микрокредити са алтернатива на мярката 60/40, тоест даваме алтернива на финансиране чрез оборотен кредит на предприятията, за да могат да си запазят персонала.

Фондът на фондовете управлява финансови инструменти - ние предоставяме ресурс с условието за възвръщаеми средства, които отново да се ползват за подобни цели. Ние управляваме инструменти, а не безвъзмездни ресурси, уточниха от Фонда.

Ние ще предоставим гаранция на стойност 170 млн. лв и в зависимост от риска, тази гаранция може да обезпечи кредитен портфейл от 850 млн. лв, а кредитите ще бъдат разсрочени до 10 години. В допълнение, ще има и удължени гратисни периоди по време на извънредното положение, допълниха финансистите.

Броят на предприятията, които ще бъдат подкрепени, както и размерът на кредитите, много строго зависят от правилата за европейското финансиране.

Към търговските банки ще бъдат подадени унифицирани условия за кредитите и свобода за прилагането им от тяхна гледна точка, подчертаха от Фонда на фондовете, който все още е в преговори с банките.

Условията зависят от съответните оперативни програми и техните ресурси. Универсално условие е предприятието да не е било в затруднено положение към 31 декември 2019 г., както и да е микро или малко по закон, и редица други условности.

На въпрос на БНТ от кои банки бъдещите кредитополучатели ще могат да се възползват, от Фонда отговориха така:

Светослава Георгиева, изпълнителен директор и член на УС на Фонда: Като институция с ресурс, насочен именно към банките, ние сме в постоянен контакт с тях, водим интензивен диалог и получаваме постоянна обратна връзка за реалните условия на пазара. По конкретната схема предстои да влезем в диалог с всички банки на страната, така че няма да има ограничения.

Работим по стартиране на процеса, говорим за стартиране до няколко седмици, категорични са експертите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обмислят безплатни шезлонги и чадъри при късен летен сезон
Обмислят безплатни шезлонги и чадъри при късен летен сезон
Разрешиха разгласяване на доклада за разпределението на съдебните дела
Разрешиха разгласяване на доклада за разпределението на съдебните дела