НОВИНИ

Търговци от Велико Търново са притеснени, че няма да могат да продадат стоката си

bnt avatar logo
от БНТ
07:02, 14.04.2020
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

След заповедта на здравния министър пазарите да затворят от 16 април, много от търговците казват, че ще се наложи да изхвърлят продукцията си.

Репортерска проверка на кореспондентите ни във Велико Търново на централния пазар в града, показва, че никой от тях няма да успее да продаде стоката си за три дни.

За производителите също става незъзможно реализирането на продукцията, а от бранша прогнозират огромни загуби.

Повече от 12 години, Ивайло от село Поликраище изкарва прехраната си със земеделие. Всичко произведено продава на централния пазар във Велико Търново. Казва, че в бранша и преди е имало сериозни загуби, но със затварянето на пазарите щетите за хората като него ще са огромни.

БНТ: Сега предвид ситуацията, ще успеете ли да реализирате продукцията си?

Ивайло – производител: Абсолютно не. Винаги има по малко загуби, но този път ще са много. Помислете какво следва, без пари, глад, мизерия всичко е ясно. Много големи ще са загубите, аз разсади имам, репички, салати.

На пазара във Велико Търново прехраната си изкарват близо 200 семейства от региона. Повечето от тях също като Ивайло ще са принудени да изхвърлят стоката си.

Стефка Петкова – търговец: Не можем, няма как, то се бере постоянно, то и на нивата не може да изтрае. Всяко нещо си има време, слънцето пече, салатата си има време колко да трае, започва да класи и се изхвърля. Ако го спрат, хвърляш – друг избор нямаш.

Преди да затворят пазарите и за цветарите е трудно и дори невъзможно да реализират стоката, която не успяха да продадат на Цветница.

Николинка Николова – търговец: Ние си заредихме стока за Цветница, но не ни беше разрешено да работим. Която умре ще я изхвърлим, другата вкъщи ще си я носим да си красим. Надяваме се при нас да има някакво друго развитие, нашият пазар не е тържище, погледнете колко човека сме и има разстояние от по 10 метра.

Централният пазар в старата столица се дезинфектира постоянно, движението на клиенти е еднопосочно, а на входа и изхода му са монтирани мобилни чешми.

Михаил Савов – изпълнителен директор на централен пазар Велико Търново: Имаме издадена заповед, която сме възложили на всички наематели н търговски маси да се снабдят с лични предпазни средства, да имат дезинфектанти. Ние лично дезинфектираме пазара. Създадохме организация еднопосочно.

За търговците остава надеждата строгите противоепидемични мерки, които спазват всички да помогнат по-бързо да възстановят работа в противен случай за много от тях ще невъзможно да се справят с щетите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция удължава карантината до 11 май
Франция удължава карантината до 11 май
Как децата с увреждания се обучават дистанционно
Как децата с увреждания се обучават дистанционно