НОВИНИ

Хотелиери и ресторантьори масово не могат да покрият 40% от мярката за подпомагане

bnt avatar logo
от БНТ
06:54, 14.04.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

От 16 април започват изплащанията по мярката 60/ 40. Много от собствениците на хотели и ресторанти, които представляват една от най-засегнатите групи, обаче няма да могат да се възползват от компенсациите. Причината – липсата на приходи в последния един месец.

От години Велико Търново е една от най-посещаваните туристически дестинации у нас. В хотелиерския и ресторантьорски бранш са ангажирани хиляди.

Петър Стефанов е собственик на верига ресторанти, които от месец са затворени и един от тези, които няма да получат компенсация по мярката 60/40.

Петър Стефанов – председател БАХРА Велико Търново: За съжаление при нас тази мярка няма да заработи, защото ние не работим, нямаме абсолютно никакви приходи, ние сме на нула. Ние излизаме от едни много трудни зимни месеци, когато почти всички заведения в България работят на загуба и очаквахме март и април да върнем тези загуби. В най-трудния момент се наложи да теглим кредити, за да изплатим заплатите на служителите за март месец. Ние няма от къде да вземем тази разлика от 40%.

Петър Стефанов е работодател на 130 души, голяма част от тях са в неплатен отпуск от началото на извънредното положение, а останалите са съкратени.

Петър Стефанов – председател БАХРА Велико Търново:Сами се сещате как може да преживее едно семейство, защото ние имаме семейства, които работят при нас с такива осигуровки от 180 лв.

В идентична ситуация са собствениците на обекти и в по-малките градове.
Венци Евтимов – собственик на заведение в Свищов: Изпратих 12 човека на борсата, трима оставих да готвят за вкъщи, но както вървят нещата и тях ще освободя. Кои са тези фирми сигурно могат да ги кажат на пръстите на едната си ръка, които евентуално ще вземат тези пари от държавата и които имат възможност да платят останалите 40% на работниците си.

Петър Стефанов – председател БАХРА Велико Търново: Ние плащаме осигуровки и очакваме държавата да върне част от тях на хората, за които ние сме се грижили много години, ние няма просто от къде да ги вземем.

Собствениците на заведения са категорични, че би отнело поне година, за да се възстанови бранша след загубите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как децата с увреждания се обучават дистанционно
Как децата с увреждания се обучават дистанционно
Турция освобождава хиляди затворници заради вируса
Турция освобождава хиляди затворници заради вируса