НОВИНИ

Как европейците се справят с пандемията

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:13, 13.04.2020
Чете се за: 00:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Франция удължава строгата карантина заради коронавируса до 11 май. Президентът Еманюел Макрон благодари на французите, които полагат усилия в борбата с епидемията.

Испания започна да облекчава строгата карантина, след като беше отбелязан нов спад в броя на смъртните случаи. Досега там са починали малко над 17 хил души, при близо 170 хил. заразени.

Днес полицаи раздаваха маски на мадридската гара "Аточа" и на другите гари и метростанции. Около 300 000 души пристигнаха в града след разрешаването на дейности като строителството, производството и някои услуги. Магазини, заведения и редица публични места остават затворени. Повечето хора не бива да излизат от домовете си. Има опасения от ново пламване на заразата, но властите защитиха решението за отваряне на някои сектори. Досега в Испания са загубени близо 900 000 работни места.

С аплодисменти и сълзи работещите в една мадридска болница се простиха със своя колежка, медицинска сестра, която се зарази с коронавируса и почина. Хората на фронтовата линия в битката със заразата се сближават и раздялата е болезнена.

57-годишната Естебан е третата жертва на коронавируса сред медицинските работници в Мадрид.

Няма почивка за пътната полиция в Италия, където строгата карантина продължава. Използват се всякакви средства - от проверки по пътищата, до наблюдение с дронове и хеликоптери, за да се предотврати обичайното движение на хора около Великден.

Във Франция модната къща "Луи Вюитон" се включи в офанзивата срещу коронавируса. В нейни ателиета ще ушият стотици хиляди маски за медицинските работници в страната.

В Лисабон 17-годишният Енрике прави вечерни забави по време на карантината. Съседите очакват тези моменти, за да отворят прозорците и да се почувстват заедно в кризата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бургаски студенти започнаха кампания по кръводаряване
Бургаски студенти започнаха кампания по кръводаряване
Японци запяха българския химн в чест на ансамбъла ни по художествена гимнастика
Японци запяха българския химн в чест на ансамбъла ни по художествена гимнастика