НОВИНИ

Мария Лалева: Надявам се тази трудност да бъде изпитанието, което ще ни направи по-единни

bnt avatar logo
от БНТ
20:06, 13.04.2020
Чете се за: 00:43 мин.
Още

На Велики понеделник – откровен разговор за вярата и разума на българите с писателката Мария Лалева, която беше гост в студиото на „Още от деня“.

В тези тежки за обществото ни дни писателката вижда послание от Вселената: да се замислим докога ще бъдем "безумни, забързани, суетни консуматори, да намалим темпото и да постигнем елементарно равновесие между материя и дух".

Според Лалева дълго продължавахме да живеем в хипотезата на консумация и потребление и рядко се опитвахме да намерим време да се замислим дали не сме нарушили равновесието. Затова накрая Вселената ни е спряла и е по-добре, че го е направила по този, а не по по-страшен, апокалиптичен начин.

Мария Лалева, писател: Ние постигнахме като човечество почти максимума на това оставим на пиедестал разума, науката логичните вериги, да усвоим материалните закони и маже би оттук нататък не е безопасно ние да продължим, бездуховни, да усвояваме тази материя. И може би затова бяхме спрени... защото оттук нататък да усвояваш тази материя - ядрена енергия и др., могат да бъдат опасни. Един вирус показа колко цялата ни наука, целият ни научен потенциал като човечество е абсолютно безсилен срещу един микроб.

Сега "времето е за анализ, за избор, а те се правят със сърцето с разума", смята писателката и добавя: Аз се надявам тази трудност да бъде изпитанието, което ще ни направи по-единни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Местни продукти във веригите магазини: Как производители и търговци приемат решението?
Местни продукти във веригите магазини: Как производители и търговци приемат решението?
Как да се грижим за човек с коронавирус у дома?
Как да се грижим за човек с коронавирус у дома?