НОВИНИ

Медиците на първа линия аплодираха хората, които си стоят вкъщи

bnt avatar logo
от БНТ
19:56, 13.04.2020
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

България е вече от месец в извънредно положение. Лекарите от първа линия в борбата срещу заразата излязоха от отделенията, за да ръкопляскат и благодарят на хората, които спазват необходимите мерки за превенция.

Аплодисментите прозвучаха точно в 19.00 часа в цялата страна.

Призивът на лекарите е да останем вкъщи, за да съхраним ресурсите на здравната ни система и тя да издържи на дългата и непредсказуема битка с вируса.

Те казват - ние сме тук а вас, останете си вкъщи за нас.

67-годишната Евелина Цакова, която пребори инфекцията след седмица изолация в "Пирогов" се присъедини към призива на медиците да останем вкъщи.

Евелина Цакова: Рискуват си живота в по-лоши условия от нас са, защото са в скафандри маски и ръкавици там. Нито могат да ядат нито да спят. Тичат около нас. И тези дето са в парковете и пият бира да отидат да ги видят- доброволци!


Симптомите на Евелина се появили в средата на февруари.

Евелина Цакова: Първо започна от гърлото - 4-5 дни прозорце и след това се влоших със задух с всичките екстри.


Дълго време се лекувала у дома под лекарско наблюдение. Преди около седмица я приели в "Пирогов".

Евелина Цакова: Имах вече пневмония ограничен,а а съм имала по-голяма. В "Пирогов" ме долекуваха. Благодаря на Бога. Вярваща съм и смятам, че Господ се намеси. Благодаря и на медиците, които се погрижиха за мен!

Въпреки грижите за пациентка от "Исул" тя не успяла да победи коронавируса.

д-р Златка Желева,анестезиолог УМБАЛ "Царица Йоана -Исул": Заболяването и беше в краен стадий на увреждане на белия дроб. Освен това пациентката беше в краен стадий на увреждане на белия дроб. Пациентката беше в напреднала възраст - състояние след прекаран инсулт.


Сега доктор Желева е под домашна карантина.

Д-р Златка Желева, анестезиолог УМБАЛ "Царица Йоана -Исул": Децата ми са отделени от мен. И съпругът ми, който също е лекар е под доброволна карантина в болницата, в кoято работи.

Д-р Златка Желева, анестезиолог УМБАЛ "Царица Йоана -Исул": Ние сме нужни на болницата, като анестезиолози и интензивисти, защото има много други болни, които имат нужда от нас.

Доктор Желева призова.

Д-р Златка Желева, анестезиолог УМБАЛ "Царица Йоана -Исул": Останете вкъщи и не пълнете улиците, за да не пълните болниците, защото това е изразходване на много голям ресурс.


А лекарите от спешна помощ благодариха с аплодисменти на всички, които си стоят вкъщи.

Катя Сунгарска, говорител ан Спешна помощ София: Наистина сме благодарни на всички хора, които останаха вкъщи и който спазват всички разпоредени мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аркади Шарков: Няма дефицит на лекарства за домашно лечение
Аркади Шарков: Няма дефицит на лекарства за домашно лечение
Премиерът Борисов и престолонаследникът на Абу Даби обсъдиха мерките срещу COVID-19
Премиерът Борисов и престолонаследникът на Абу Даби обсъдиха мерките срещу COVID-19