НОВИНИ

Експерти прогнозират задържане на цените на горивата

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:22, 13.04.2020 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
Бизнес

У нас цените на горивата ще бъдат задържани на сегашните си нива, въпреки намаления добив договорен от ОПЕК+. Прогнозата е на Българската претролна и газова асоциация, а председателят й - Живодар Терзиев, коментира, че търсенето на горива у нас е спаднало с почти 50% в сравнение с април миналата година.

Цената на най-масовия бензин у нас, А-95, днес е под 1 лев и 85 стотинки за литър.

В средата на февруари средната цена на А-95 беше около 2 лева и 22 стотинки за литър, а преди месец 2.12. Така за месец спадът е с близо 14%.

Живодар Терзиев - председател на УС на Българската петролна и газова асоциация: Аз смятам, че ще се задържат на тези нива, няма особена причина да падат значително надолу. Разбира се, цените са функция на потреблението.

В началото на април бизнесът отчита спад на потреблението с близо 50% процента спрямо същия период на миналата година.

Живодар Терзиев - председател на УС на Българската петролна и газова асоциация: Видяхме оживление през изминалата седмица и то е свързано изцяло с хубавото време. От една страна земеделците заявиха своите количества, защото със или без коронавирус те трябва да обработят своите площи. Движението при физическите лица някак си се оживи.

Според Терзиев световните пазари са реагирали с недоверие на споразумението на ОПЕК+ за намаляване на добива.

Живодар Терзиев - председател на УС на Българската петролна и газова асоциация: Нещо повече, дори каза "абе възможно е, но ние не ви вярваме". И днес дори виждаме понижение на цената на готовите продукти и на нефта. Сорт "брент" е 31.22 към момента, газьолаът е с 10-12 долара понижение, дизеловото гориво. Което на фона на четврътъшното споразумение далеч не говори за очакване на пазара към повишение.

От бранша очакват раздвижване на пазара най-рано втората половина на май, но и тогава не предвиждат значително покачване на цените на горивата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експозиция „Българско Възраждане“ в Историческия музей в Пловдив вече е достъпна онлайн
Експозиция „Българско Възраждане“ в Историческия музей в Пловдив вече е достъпна онлайн
"Булгаргаз" връща до края на май надвзетите пари заради понижената цена на газа
"Булгаргаз" връща до края на май надвзетите пари заради понижената цена на газа