НОВИНИ

Местни продукти във веригите магазини: Как производители и търговци приемат решението?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:12, 13.04.2020
Чете се за: 01:21 мин.
Политика

Правителството задължи с постановление големите вериги магазини да предлагат българска продукция на местни производители. В търговските обекти трябва да бъде отделено достатъчно място и да бъде ясно обозначено, че продуктите са от регионален характер.

От Сдружението за модерна търговия, в което са включени големите вериги, днес отказаха коментар, с мотива, че още не са се запознали с постановлението на МС.

В него изрично е подчертано, че регионален производител е този, който извършва дейността си в областта, в която е търговският обект, или в гранична такава, а голяма верига е тази, която има магазини в повече от 3 области в страната. Тези големи големи вериги вече ще са длъжни да продават регионална продукция като мляко, млечни продукти, риба, яйца, месо, пресни плодове и зеленчуци.

Местните производители от страната намират мярката за добра.

Производител от Троян, който отглежда малини, ягоди и овощни култури казва, че от 3 години водят борбата да пласират в големите местни вериги.

От браншовите асоциации на производителите на пловдове, направили предложение за създаване на малки хладилни, сортировъчни и опаковъчни предприятия, за да отговорят на изискванията на веригите.

Божидар Петков, производител: И по този начин дори и малките производители с по 5, 10 или 15 декара, които произвеждат в много случаи превъзходна, първокачествена продукция, ще имат възможност да я заготвят, да я опаковат и да я представят на веригите във вид, в който те искат.

Петков смята, че тази мярка ще оптимизира разходите им и ще даде на гражданите по региони свежи плодове и зеленчуци. Производител на мляко и млечни продукти край Благоевград, който продава стоката си в семейна мандра, приветсва решението.

Георги Чимев, животновъд: Крайно време беше да се сетят и за нас малко животновъдите. Стига с тия вносни млека, добавки разни, химии и т.н.

Казва, че заради извънредното положение продажбите са намалели и решението да пласират в големите вериги го притеснява само по отношение на това къде ще бъдат изложени продуктите му.

Георги Чимев, животновъд: Първоначално, което те предложиха, да си дадат паркингите за излагане на продукцията, според мен е немислимо. Относно яйца, мляко, абсолютно без витрини не го виждам как ще стане.

Фермерът не очаква да има промяна в цените на продуктите, когато влязат в големите хипермаркети.

Междувременно днес правна комисия реши между 15 и 25 000 лв. да бъдат санкционирани хранителните вериги, които не спазват днешното решение на правителството.

Гласуваха още, че по време на извънредното положение може да се въведе временна забрана за внос на определени храни от страни извън ЕС. Текстовете влизат в пленарна зала утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кипърски митрополит оцени високо решението да останат отворени храмовете в България
Кипърски митрополит оцени високо решението да останат отворени храмовете в България
Мария Лалева: Надявам се тази трудност да бъде изпитанието, което ще ни направи по-единни
Мария Лалева: Надявам се тази трудност да бъде изпитанието, което ще ни направи по-единни