НОВИНИ

Ще сработи ли мярката 60/40?

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:42, 13.04.2020
Чете се за: 01:23 мин.
Бизнес

Днес по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество всички социални партньори, с изключение на Асоциацията на индустриалния капитал, подкрепиха проекта за условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, за да запазят своите служители - по-известен като мярката 60/40.

Държавата поема 60 % от възнагражденията и толкова от осигуровките. Останалите 40 на сто са за сметка на работодателитре. Съветът обсъди и допълнителните мерки.

Важно е да уточним, че тези 60 % са на база осигурителния доход за януари 2020г., който е в размер на 1 037 лева. Ако фирмата спре работа, собственикът трябва да плати 100 % от заплатите и дължимите осигуровки.

От Асоциацията на индустриалния капитал определиха мярката 60/40 като несправедлива и неефективна. Смятат, че генерира допълнителна безработица. Синдикатите имат свои предложения за компенсация на губещите работа в зависмост от рамера на заплатите, които са получавали.

Ще сработи ли мярката 60/40? Обсъждане поредно от социалните партньори. Аргументите против.

Кънчо Стойчев, заместник-председател на АИКБ: Това е сбъркана мярка, тя не е насочена към запазване на работните места на онези предприятия, фирми, хотели, ресторанти, които принудително са спрели работа. На второ място е безкрайно несправедлива. Тя предлага 100 % компенсация, за да не работиш, лежиш на дивана и получаваш 100 %. Такава мярка е за рекордите на Гинес.


Самотна майка с дъщеря на 12 години - Лидия Томова е без работа от началото на извънредното положение. Работила в администрацията. Говори 2 езика. Оправя се трудно.

Лидия Томова: Справям се благодарение на моите приятели, роднини и познати, които ми помагат.

Няма 9 месеца трудов стаж. Няма право да се регистриора в Бюрото по труда. Няма право и на помощи - каквито и да е.

Лидия Томова: Тъкмо почнах работа и се озовах в една такава много неприятна ситуация - хем нямам работа, хем нямам и никакви заделени пари, предполагам не съм само аз, наистина нямам право да се регистрирам. Държавата абпслютно е абдикирала от хора като нас.

Синдикатите имат свои предложения, с които да се защитят застрашените да останат без работа.

Ваня Григорова - КТ ,,Подкрепа": Да получават компенсация за загубен трудов доход, която е формирана по следния начин: 100 % за заплатите до 800 лева, 80 % за заплатите до 1500 лева и 60 % за заплатите до 2 500.


А докато партньорите обсъждат мерки, Лидия взела днес последната си заплата за половин месец - 164 лева. Изчислила по колко може и трябва да харчи.

Лидия Томова - безработна: По мои изчисления са 5 лева и 47 стотинки на ден за един човек. Ако ги разделя с дъщеря ми са по 2 и 70 на ден.


И това без сметките и наема. Казва, че поне има на кого да се обади. Но други - нямат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов и Ралица Негенцова обсъдиха Закона за извънредното положение
Премиерът Борисов и Ралица Негенцова обсъдиха Закона за извънредното положение
Кипърски митрополит оцени високо решението да останат отворени храмовете в България
Кипърски митрополит оцени високо решението да останат отворени храмовете в България