НОВИНИ

Бургаски студенти започнаха кампания по кръводаряване

bnt avatar logo
от БНТ
22:51, 13.04.2020
Чете се за: 00:52 мин.
Регионални

В Бургас студентите от университет "Проф. д-р Асен Златаров" започнаха кампания за кръводаряване с призив от Студентския съвет, публикуван на фейсбук страницата на университета. Студентите се надяват всички техни приятели, преподаватели и гражданите на морския град да отворят сърцата си и да дарят кръв.

В призива се казва, че Бургас и областта са останали без кръв в разгара на тежката здравна криза, а заради извънредното положение има драстичен спад в кръводаряването. Въпреки че повечето от студентите са по родните си места, списъкът расте.

Десислава Чапкънова: Ако в своя живот човек не прави нищо за живота на друг човек, то тогава губи смисъл да прави каквото и да е.

При проверката на влизане в кръвния център, Галина Петрова беше върната заради по-висока температура.

Д-р Тодор Бояджиев - началник отделение: Отлагаме го човека, защото има неизяснен произход на тази температура, може да е от нещо елементарно, да не е свързано с епидемията, но...

Галина Петрова: Нямам никакви признаци на боледуване, добре се чувствам, не смятам, че съм болна от нещо.

Началникът на Кръвния център в Бургас поясни, че заради карантината голяма част от пациентите са били задържани като неотложни с възможност да изчакване.

Д-р Тодор Бояджиев - началник отделение: Днес пристигна кола от Стара Загора, който е районният кръвен център, обслужващ Югоизточна България и докато стоеше колата, за час и половина дойдоха двайсет и пет искания, всички спешни.

Студентската акция ще продължи през цялата седмица. За да се избегне струпването на голяма група хора, кръводарителите са разпределени по график, а заявките се правят чрез фейсбук страницата на Студентския съвет на университета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дъжд, сняг и застудяване
Дъжд, сняг и застудяване
Как европейците се справят с пандемията
Как европейците се справят с пандемията