НОВИНИ

Как децата с увреждания се обучават дистанционно

bnt avatar logo
от БНТ
06:58, 14.04.2020
Чете се за: 01:22 мин.
Още

53 педагози се заети с онлайн обучението в Специализираното училище за ученици с нарушено зрение "Проф. Д-р Иван Шишманов" във Варна. Само 6-7% от децата са извън програмата, тъй като те са с множество увреждания.

Според директора на учебното заведение Жулиета Петкова учителите се раздават изцяло в тази необичайна и ограничаваща ситуация и са героите на новото време.

Общо 153 са децата в Специализираното училище за ученици с нарушено зрение във Варна.

Жулиета Петкова работи в учебното заведение вече 25 години. Тя не помни досега учителите да са били поставяни в условия да преподават дистанционно.

Трудно е, но въпреки това колегите ми успяха за дни да пренастроят своя начин на преподаване, на изразяване и да се съобразят с нуждите на децата, категорична е Жулиета Петкова.

Жулиета Петкова- директор на СУУНЗ "Проф. Д-р Иван Шишманов" - Варна: При нас 21 паралелки са деца с множество увреждания. Чух множество коментари за това, може ли да се случи за деца с аутизъм, с ДЦП, с тотална слепота, може ли да се случи дистанционно обучение - да, може, категорична съм.

Едва 6-7 % от децата не участват в дистанционното обучение заради степента на техните увреждания, защото са или лежащи, или са при баби и дядовци, тъй като родителите им работят.

Жулиета Петкова- директор на СУУНЗ "Проф. Д-р Иван Шишманов" - Варна: Това, което моите колеги правят, са наистина чудеса от храброст. Те изненадват самата мен, въпреки, че ги познавам от толкова много години. Изненадват ме със своята креативност, със своя хъс за работа. Всеки ден наблюдавам и до преди малко техните занятия с учениците и това ме кара да се чувствам невероятно щастлива.

Другият повод за щастие е силната ангажираност на родителите, защото дете с множество увреждания няма как да влезе в електронна среда само.

Жулиета Петкова- директор на СУУНЗ "Проф. Д-р Иван Шишманов" - Варна: Родителите също се оказаха герои и опознаха работата на българския учител, в частност на моите колеги, че не е да влезеш и да си изпееш урока. Има непрекъсната подготовка, търсене на ресурси, начин как да бъде поднесено индивидуално за всяко дете, съобразно неговите зрителни или допълнителни увреждания.

От училището са осигурили адаптирани текстове на Брайл, брайлови машини на децата и лаптопи на тези родители, които нямат. В момента три паралелки са ученици, които покриват държавните образователни стандарти, а за национално външно оценяване и за държавни зрелостни изпити се подготвят десетокласниците.

Само две са специализираните училища в България за деца с нарушено зрение - в София и във Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търговци от Велико Търново са притеснени, че няма да могат да продадат стоката си
Търговци от Велико Търново са притеснени, че няма да могат да продадат стоката си
Хотелиери и ресторантьори масово не могат да покрият 40% от мярката за подпомагане
Хотелиери и ресторантьори масово не могат да покрият 40% от мярката за подпомагане