НОВИНИ

"Форбс" включи в списъка на новите милиардери създателите на ваксините "Пфайзер" и "Модерна"

форбс включи списъка новите милиардери създателите ваксините пфайзер модерна
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:06, 24.12.2020
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Американското списание "Форбс" включи ръководителите на фармацевтични компании "Байонтек" и "Модерна" в списъка с 50 нови милиардери, които са забогатели в сектора на здравеопазването на фона на пандемията от коронавирус. Съответните данни бяха публикувани на уебсайта на "Форбс".

Пандемията на коронавируса, посочва "Форбс", доведе до това богатството на много изпълнителни директори на фармацевтични компании и инвеститори в здравеопазването да нарасне значително. На първо място, говорим за предприятия, занимаващи се с "разработването на ваксини, лекарства и медицинско оборудване“.

"Общо "Форбс" откри 50 нови здравни милиардери през 2020 г. Най-изявените новодошли тази година са учените зад двете най-успешни ваксини срещу коронавирус - едната, разработена от американската компания "Пфайзер" и германската биотехнологична компания "Байонтек", а другата от базираната в Масачузетс "Модерна", пише "Форбс".

Така според изданието състоянието на главния изпълнителен директор и съосновател на "Байонтек", германец от турски произход Угур Шахин, се оценява на 4,2 милиарда долара. Французинът Стефан Бансел, оглавил през 2011 г. компанията "Модерна", разполага с капитал от 4,1 милиарда долара.

Състоянието на американските инвеститори Тимъти Спирнгер и Робърт Лангър, които през 2010 г. са вложили съответно 5 и 1,5 млн. долара в развитието на "Модерна", сега се оценява съответно на 2 милиарда долара и 1,5 милиарда долара. Списъкът на новоизлюпените милиардери включва и редица ръководители на компании и инвеститори от Китай, Италия, Индия, Канада, Швейцария, Хонконг, Дания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Санду положи клетва като президент на Молдова
Мая Санду положи клетва като президент на Молдова
Премиерът Ана Бърнабич е първият ваксиниран човек в Сърбия
Премиерът Ана Бърнабич е първият ваксиниран човек в Сърбия