НОВИНИ

Формула 1 с предварителен календар от 23 състезания за следващия сезон

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:46, 31.10.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Други спортове
формула предварителен календар състезания следващия сезон

Формула 1 показа планирания календар за сезон 2021, който съдържа рекордните 23 състезания, включително надпревара по улиците на Саудитска Арабия.

Предишният рекорд за състезания в една календарна кампания е от 21. За тази година бяха предвидени 22 старта, но пандемията от коронавирус обърка плановете.

Предварителната програма съдържа няколко слота от състезания в три последователни уикенда, което вероятно ще доведе до трудности за механиците в отборите.

„Това ще бъде огромно предизвикателство за механиците. Това са 23 седмици извън дома. Близо сме до точка на насищане, в която ще се нуждаем от два отбора“, сподели шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер.

Други тимове също обмислят подобни действия със смяна на своите механици.

„Надяваме се да създадем ротационна система, така че да не се налага някой да ходи на всички състезания“, каза босът на Уилямс Саймън Робъртс.

Неговият колега начело на Алфа Таури – Франц Тост, е на същото мнение, докато шефът на Хаас Гюнтер Щайнер подозира, че отнво COVID-19 ще има последната дума.

„Има шанс, заради пандемията, състезания да бъдат отменени. 23 Гран При-та, ще бъде трудно за отборите. Ако продължава така, ще трябва да намерим решения като по-къси уикенди“.

Сред опциите са надпревари в два дни, като тази на Имола, която ще се проведе в рамките на днешния и утрешния ден. Подобна идея предложи Александър Албон, като получи подкрепа от Кристиан Хорнер.

Друга критика към календара е включването на състезание в Саудитска Арабия, което отново ще повдигне недоволството на групи за защита на човешките права.

Докато повечето предпочетоха да пренебрегнат проблема в петък, световният шампион Люис Хамилтън говори за спорта като цяло като „силна платформа за иницииране на промяна“.

Босът на Ферари Матиа Биното също говори за „силата на обединение“ и „промяна“, която спортът може да има.

Хорнер заяви, че е уверен в управляващите звена на Ф1 (промоутърът Liberty Media и Международната автомобилна федерация (ФИА) да „вземат правилните решения“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Една нощ с линейка": вълна от възмущение в социалните мрежи срещу системата
"Една нощ с линейка": вълна от възмущение в социалните мрежи срещу системата
Кристиано Роналдо най-накрая пребори COVID-19
Кристиано Роналдо най-накрая пребори COVID-19