НОВИНИ

Франция, Австрия и Сърбия с пълен актив от точки след мачовете от втория кръг

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
08:09, 28.03.2023 (обновена)
Чете се за: 05:47 мин.
Спорт
Футболистите на Франция записаха втора победа в европейските квалификации, след като надиграха тима на Република Ирландия с 1:0 в мач от група B. Попадение на Бенжамен Павар в 50-ата минута донесе трите точки на
Снимка: БТА
Слушай новината

Футболистите на Франция надиграха тима на Република Ирландия с 1:0 в мач от група B. „Петлите“ постигнаха втори успех от двете си срещи до момента и оглавяват класирането в групата с 6 точки и без допуснат гол. Втори е тимът на Гърция с една победа от един мач, а Нидерландия заема третата позиция с победа и загуба. Ирландците са четвърти след поражението в първия си двубой от евроквалификациите, а Гибралтар вече има две загуби.

За втори път в рамките на четири дни, френските национали прегръщаха вратаря Майк Менян след последния съдийски сигнал заради чудесните му спасявания по време на срещата с Република Ирландия. Победният гол за Франция бе дело на Бенжамен Павар в 50-ата минута на двубоя, а Менян спря отличен удар с глава на Нейтън Колинс, за да подсигури успеха с 1:0 в Дъблин.

В Ротердам Мемфис Депай реализира за 1:0 за Нидерландия 23-ата минута на домакинството срещу Гибралтар, а в 50-ата и 82-ата минута Нейтън Аке се разписа за крайното 3:0 в полза на водения от селекционера Роналд Куман състав. С две асистенции при първите две попадения на нидерландците се отличи Дензъл Дъмфрис. Успехът бе и първи за Куман след завръщането му начело на отбора, а футболистите му отправиха 50 удара към вратата на Гибралтар. Нидерландските национали увеличиха серията си без загуба като домакини на 15 мача. Поражението беше 19-о поредно за гибралтарците в европейски квалификации. Те завършиха мача с човек по-малко заради директния червен картон на Лиъм Уолкър за нарушение в 51-ата минута.

Временно класиране Група B:
1. Франция 6 т.
2. Гърция 3 т.
3. Нидерландия 3 т.

4. Република Ирландия 0 т.
5. Гибралтар 0 т.

В група E, Полша победи Албания с 1:0 като домакин, записвайки първи успех в пресявките за Евро 2024, а Молдова и Чехия завършиха наравно 0:0. Чехите са начело във временното класиране с 4 точки пред Полша с 3 и Молдова с 2 точки към момента.

Победата бе първа за селекционера на Полша Фернандо Сантош откакто пое поста след загубата на старта на евроквалификациите. Единственият гол бе дело на Карол Швидерски в 41-ата минута на мача.

Чехия не успя да надвие Молдова при гостуването си в друга среща от втория кръг, въпреки че владееше повече топката. Томаш Сучек пропусна добра възможност да реализира през първото полувреме.

Временно класиране група Е:
1. Чехия 4 т.
2. Полша 3 т.
3. Молдова 2 т.
4. Фарьорски острови 1 т.

5. Албания 0 т.

В група F, Швеция постигна убедителен успех с 5:0 при домакинството си на Азербайзжан, а Австрия също записа домакинска победа с 2:1 над Естония. Австрийците оглавиха подреждането с 6 точки след двете си победи на старта, следват Белгия и Швеция с по 3 точки, а Естония и Азербайджан все още нямат точка в актива си.

Рауно Сапинен даде преднина на естонците в 25-ата минута, но с попадения на Флориан Кайнц в 68-ата и на Михаел Грегорич в 88-ата минута домакините стигнаха до успеха. 28-годишният нападател Грегорич пропусна дузпа за Австрия в 17-ата минута.

Златан Ибрахимович пропусна двубоя на Швеция заради контузия, но домакините нямаха проблеми срещу Азербайджан. Селекционерът Яне Андерсон не даде подробности за травмата на 41-годишния нападател. Попаденията за шведите вкараха Емил Форсберг в 38-ата минута на двубоя, Виктор Гьокерес в 79-ата, Карл Йеспер Карлсон в 88-ата и Антони Еланга минута по-късно, а в 65-ата Балул Мустафазаде се отбеляза автогол.

Временно класиране Група F:

1. Австрия 6 т.

2. Белгия 3 т.
3. Швеция 3 т.
4. Естония 0 т.
5. Азербайджан 0 т.

В група G, където снощи България претърпя поражение с 0:3 при гостуването си на Унгария, Сърбия победи с 2:0 като гост Черна гора и вече има 6 точки на върха в класирането. За успеха в два гола реализира влезлият като резерва през второто полувреме Душан Влахович – в 78-ата и в петата минута на добавеното време на срещата.

Временно класиране Група G:
1. Сърбия 6 т.

2. Унгария 3 т.
3. Черна гора 3 т
4. Литва 0 т.
5. България 0 т.


Довечера предстоят още седем евроквалификациионни срещи.

Пълна програма за мачовете от евроквалификациите във вторник, 28 март:

Група А

19:00, Грузия – Норвегия

21:45, Шотландия – Испания

Група D

21:45, Турция – Хърватия

21:45, Уелс – Латвия

Група I

21:45, Косово – Андора

21:45, Румъния – Беларус

21:45, Швейцария – Израел

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден национален протест във Франция срещу пенсионната реформа
Пореден национален протест във Франция срещу пенсионната реформа
Циципас с труден успех в Маями
Циципас с труден успех в Маями